Pompeo: Esed rejiminin saldırıları Türkiye ile çatışma riskini artırıyor

Pompeo: Esed rejiminin saldırıları Türkiye ile çatışma riskini artırıyor

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Suriye’de Beşar Esed rejiminin İdlib’deki saldırılarının NATO müttefiki Türkiye’yle çatışma riskini arttırdığını söyledi.

Washington’da bakanlık binasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İdlib’deki gelişmelerle ilgili bir soru üzerine, “Esed rejiminin Moskova ve Tahran’ın da desteğiyle o bölgedeki zalimce yeni saldırıları, trajik biçimde gördüğümüz gibi genç insanlar dahil 3 milyonun üzerinde yerlerinden olmuş kişiyi tehlikeye atıyor. Daha önce de birçok kez söylediğimiz gibi, rejim askeri bir zafer elde edemeyecek” diye konuştu.

"Türkiye ile birlikte çalışıyoruz"

“Rejimin saldırıları NATO müttefikimiz Türkiye’yle çatışma riskini arttırıyor” ifadesini kullanan Pompeo, çözümün kalıcı bir ateşkes ve BM Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararı altında BM öncülüğünde müzakerelerin yürütülmesinden geçtiğini vurguladı. Pompeo, “Başkan Trump’ın da söylediği gibi, birlikte neler yapabileceğimizi görmek için Türkiye ile çalışıyoruz” dedi.

Pompeo, Suriye’de bir ateşkesin hayata geçirilmesinin çok zor olduğunu, bugüne kadar tüm ateşkes girişimlerinin Esed, Ruslar ya da İranlılar tarafından baltalandığını söyledi. Suriye halkının insani yardımlara erişimine izin verilmesi, bir insani yardım koridoru oluşturulmasının önemine işaret eden ve Rusya’yı BM Güvenlik Konseyi’nde geçenlerde bu konudaki bir tasarıyı bloke ettiği için eleştiren Pompeo, yardımların ulaştırılmasını sağlamak için BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’le çalıştıklarını kaydetti.

Çin ve İran’a koronavirüsüyle mücadele konusunda eleştiri

Koronavirüs salgınına da değinen Pompeo, Çin ve İran’ı salgınla ilgili önemli bilgileri saklamak ve durumun ciddiyetini ört bas etmeye çalışmakla suçladı.

Wall Streeet Journal gazetesinin üç muhabirini sınır dışı ettiği için Pekin’e tepki gösteren Pompeo, halkın ve sağlık personelinin virüsle ilgili doğru bilgilere ulaşabilmesini sağlamak için özgür basına ihtiyaç duyulduğunun altını çizdi.

Pompeo, “Eğer Çin kendi vatandaşı ve yabancı gazetecilere, sağlık personeline serbestçe konuşmaları ve araştırmalarına izin verseydi, Çinli yetkililer ve diğer ülkeler bu sorunla mücadeleye çok daha hazır konumda olurdu” diye konuştu.

ABD Dışişleri Bakanı, ABD’nin İran hükümetinin de salgınla ilgili “çok önemli ayrıntıları saklamış olabileceğinden derin kaygı duyduğunu” belirtti. Pompeo, İran dahil tüm ülkelerin “doğruları söylemesi” ve uluslararası yardım örgütleriyle işbirliği yapması gerektiği mesajını verdi.

twtcanli.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.