Pompeo: İran'ı Suriye'den çıkartacağız

Pompeo: İran'ı Suriye'den çıkartacağız

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ülkesinin İran'ı Suriye'den çıkartacağını dile getirdi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ülkesinin "Suriye'den son İran postalı çıkana kadar" müttefikleriyle birlikte çalışacağını söyledi. Pompeo, Mısır'ın başkenti Kahire'de Kahire'de Amerikan Üniversitesi'nde yaptığı konuşmada eski Başkan Barack Obama'yı da, "Ortadoğu'da radikal İslamcı örgütlerle yeterli düzeyde mücadele etmeyerek, bölgede kaos tohumları ekmekle" suçladı.

BBC Türkçe'nin haberine göre, Mike Pompeo, İran ve müttefikleri ülkeyi terk edene dek, rejim lideri Beşar Esed'in yönetimindeki bölgelere yeniden inşa yardımı yapılmayacağını belirtti.

Trump'ın sürpriz açıklamasının ardından müttefiklerine güvence vermeye çalışan Pompeo "Amerika terörle savaş bitene kadar çekilmeyecek. IŞİD'ı, El Kaide'yi ve hem bizim hem de sizin güvenliğinizi tehdit eden diğer cihatçıları da yenene dek yanınızda, yorulmadan çalışacağız" dedi.

ABD'nin Ortadoğu'da bir "iyilik gücü" olduğunu savunan Pompeo, "Amerika'nın çekildiği her yere daha sonra kaos geliyor" diye konuştu.

Pompeo, "İran'ın bu bölgedeki ve dünyadaki kötücül nüfuzunu ve hareketlerini durdurana kadar vazgeçmeyeceklerini" söylerken, Washington'ın İran'a yönelik ambargolarının tarihin en serti olduğunu vurguladı ve daha da sertleşeceğini belirtti.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ise Pompeo'nın konuşmasıyla alay etti ve ABD'nin müdahale ettiği her yerde daha sonra "kaos, baskı ve kızgınlığın" geldiğini vurguladı.

Pompeo konuşmasını, Başkan Donald Trump'ın ABD askerlerinin Suriye'den çekileceğini söylediği açıklamasından 3 hafta sonra yaptı.

Trump'ın açıklaması, ABD'nin müttefiklerini şoke etmiş ve Washington'da sert eleştirilerle karşılanmıştı.

Obama'ya sert eleştiri

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, konuşmasında eski Başkan Barack Obama'yı "Ortadoğu'da radikal İslamcı örgütlerle yeterli düzeyde mücadele etmeyerek, bölgede kaos tohumları ekmekle" eleştirdi. Pompeo, "Obama'nın bölgeyi doğru okuyamadığını ve bu nedenle de yüzüstü bıraktığını" söyledi.

Obama, başkanlığının ilk yılında Ortadoğu ve İslam dünyasına yönelik yaklaşımını 2009 yılında yine Kahire'de yaptığı bir konuşmayla açıklamıştı.

Pompeo konuşmasında Obama'nın ismini anmadı, ancak Kahire'de konuşma yapmış olan "bir başka Amerikalı" olarak bahsetti.

ABD Dışişleri Bakanı Ortadoğu gezisi kapsamında Suudi Arabistan, Bahreyn, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne de gidecek.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.