Suriye'deki iç savaştan beri ilk: Esed'den İran'a resmi ziyaret

Suriye'deki iç savaştan beri ilk: Esed'den İran'a resmi ziyaret

Suriye'de savaşın başladığı tarihten bu yana ilk kez İran'ı ziyaret eden Beşar Esed, Tahran'da İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve Ali Hamaney ile görüştü.

Suriye'de rejim lideri Beşar Esed, Tahran'a giderek İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve Ayetullah Ali Hamaney'le bir araya geldi. Bu, Esed'in İran'a Suriye'deki iç savaş başladıktan sonra gerçekleştirdiği ilk resmi ziyaret oldu.

Suriye'de iç savaşın başladığı 2011 yılından beri ülkesinden nadiren ayrılan Esed, daha önceki yurt dışı ziyaretlerini Rusya'ya gerçekleştirmişti. Hem Rusya hem de İran, Esed rejiminin en büyük destekçileri konumunda.

Rejimin Telegram hesabından yapılan açıklamaya göre Beşar Esed, Hamaney ile gerçekleştirdiği görüşmede iç savaş boyunca Suriye için yaptıklarından ötürü İran'a şükranlarını sundu. Rejime ait televizyon, Esed ve Hamaney'in, "iki dost ulusun çıkarları için tüm seviyelerde işbirliğini sürdürme" konusunda mutabık kaldığını bildirdi.

Rejim kaynakları, Esed ve Ruhani'nin ise iki ülke arasındaki stratejik ilişkilerden duydukları "memnuniyeti" ifade ettiklerini belirtti.

Ziyaretin zamanlaması

Esed rejimine milyarlarca dolar yardımda bulunan Tahran, Suriye'ye gönderdiği savaşçılarla da bu ülkede muhaliflere karşı sürdürülen silahlı mücadeleye destek veriyor.

Esed'ın Tahran temasları, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun Rusya'ya düzenleyeceği ziyaretten bir gün önce gerçekleşti. Netanyahu'nun Rusya'da yapacağı görüşmelerde İran'ın Suriye'deki rolünün ele alınması bekleniyor.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.