Putin: 2024 seçimlerinde aday olmakta kararsızım

Putin: 2024 seçimlerinde aday olmakta kararsızım

Rusya'yı 22 yıldır yöneten Putin, 2024'teki cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olup olmamak konusunda henüz kararsız olduğunu açıkladı.

Rusya lideri Vladimir Putin 2024'te gerçekleştirilecek olan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olup olmamak konusunda henüz karar vermediğini açıkladı.

"Rusya Çağırıyor" isimli ekonomik forumda Putin 2024'te yeniden cumhurbaşkanı adayı olup olmayacağına dair yaptığı konuşmada bu konuda henüz karar vermediğini belirtti. Putin hukuken buna hakkı olduğunu hatırlattı.

1999'dan beri Rusya'yı yönetiyor

Sovyetler Birliği'nin ünlü istihbarat teşkilatı KGB kökenli olan Putin Dağıstan krizi esnasında 9 Ağustos 1999'da Rusya'nın başbakanı yapılmıştı.

Putin'in başbakanlığa getirilmesinde Sovyetler Birliği döneminden kalma istihbarat ağırlıklı "derin devletin" etkin olduğu söylenmişti.

Putin 9 Ağustos-31 Aralık 1999 tarihleri arasındaki başbakanlığı döneminde idareyi ele almış, cumhurbaşkanı Boris Yeltsin fiilen idareden çekilmişti.

Putin aynı dönem Çeçenistan'ın işgalini de yönetmişti.

Yeltsin'in istifası

31 Aralık 1999'da Boris Yeltsin bir ulusa sesleniş konuşması yaparak cumhurbaşkanlığından istifa ettiğini, Mart 2000'deki seçimlere kadar vekaleten bu göreve Putin'in bakacağını açıkladı.

Mart 2000 ve Mart 2004 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Rusya cumhurbaşkanı seçilen Putin, Mart 2008 seçimlerinde Rusya'daki seçim kuralları aynı kişinin üst üste 3. dönem cumhurbaşkanı olmasına müsaade etmediğinden cumhurbaşkanlığına aday olamamış ve Dimitri Medvedev'in (1965-) cumhurbaşkanı olmasını sağlamıştı.

2008-2012 döneminde yeniden Rusya'nın başbakanı olan Putin bu dönemde de Rusya'yı gerçekte yöneten kişi olmuş, Medvedev'in cumhurbaşkanlığı sembolik kalmıştı. 

Bir dönem ara verdiği için Mart 2012 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yeniden aday olabilen Putin, bu seçimleri kazanmasının ardından cumhurbaşkanlığının dönem süresini 4 yıldan 6 yıla çıkartmıştı. Bu değişikliğin adaylık takvimini de sıfırladığı belirtilmiş, Mart 2018 seçimlerinde Putin yeniden cumhurbaşkanı olmuştu.

Putin'in 2024 seçimlerinde de aday olup 2030'da 31 yıllık yönetiminin ardından 78 yaşında emekli olmayı planladığı iddia ediliyor.

Putin, seçimlerde hile yapmak ve rakiplerinin propaganda çalışmalarını engelleme gibi yöntemlerle seçimleri serbest seçim olmaktan çıkarmakla suçlanıyor.

Kaynak: Mepa News

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.