Putin Avdiivka'nın ele geçirilmesini 'önemli bir zafer' olarak nitelendirdi

Putin Avdiivka'nın ele geçirilmesini 'önemli bir zafer' olarak nitelendirdi

Kentin ele geçirilmesi, geçtiğimiz Mayıs ayında Bahmut'un ele geçirilmesinden bu yana Rus güçlerinin elde ettiği en önemli bölgesel kazanım oldu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Cumartesi günü, Rus ordusunun Ukrayna'nın doğusundaki Avdiivka kentini ele geçirmesini, "önemli bir zafer" olarak nitelendirdi.

Kentin ele geçirilmesi, geçtiğimiz Mayıs ayında Bahmut'un ele geçirilmesinden bu yana Rus güçlerinin elde ettiği en önemli bölgesel kazanım oldu.

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov devlet haber ajanslarına yaptığı açıklamada "Başkan ordumuzu ve savaşçılarımızı böylesine önemli bir zafer ve başarıdan dolayı kutladı" dedi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun Kremlin'deki bir toplantıda Putin'i kentin ele geçirilmesi konusunda bilgilendirdiği belirtildi.

Savunma Bakanlığı, Avdiivka'nın Ukrayna silahlı kuvvetleri için "güçlü bir savunma merkezi" olduğunu ve ele geçirilmesinin "cephe hattını Donetsk'ten (şehirden) uzaklaştırarak" Ukrayna'nın Rus mevzilerini bombalama kabiliyetini azaltacağını söyledi.

Ukrayna'nın Donetsk bölgesi Rusya'nın ilhak ettiği dört bölgeden biri.

Moskova, Donetsk kentinin yaklaşık 10 kilometre kuzeyinde yer alan Avdiivka'yı ele geçirmek için geçtiğimiz Ekim ayında yoğun bir saldırı başlatarak kente büyük miktarda ekipman ve insan gücü yığdı.

Avdiivka savaşı iki yıllık çatışmanın en kanlı safhalarından biri oldu.

Kiev yönetimi kasabadan çekildiğini açıklamış ve bu kararın kaynakların kısıtlı olduğu bir dönemde askeri kayıpları azaltmak için alındığını ifade etmişti.

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Şu anda kasabayı tamamen temizlemek ve kasabayı terk eden ve kuzeydeki Avdiivka kok fabrikasında saklanan Ukrayna birliklerini durdurmak için tedbirler alınıyor" denildi.

Moskova Ukrayna'nın doğusunda yeniden saldırıya geçerken Kiev, çok ihtiyaç duyduğu Batı yardımının gecikmesi ve daha fazla asker toplamakta zorlanması nedeniyle mühimmat ve insan gücü sıkıntısı çekiyor.

Rusya'nın geçtiğimiz Mayıs ayında Bahmut'u ele geçirmesi dışında cephede bir yılı aşkın süredir neredeyse hiç hareket olmamıştı.

Ancak Kiev ve Batı'da, Ukrayna'nın ABD'den 60 milyar dolarlık bir askeri yardım paketi almadan Rus kuvvetlerine karşı uzun süre dayanamayacağı değerlendiriliyor.

Kaynak: Mepa News, AFP

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum