Putin başkanlık seçimleri öncesinde yeni medya yasaklarını onayladı

Putin başkanlık seçimleri öncesinde yeni medya yasaklarını onayladı

Rusya'da medyanın, askeri üsler ve sıkıyönetim altındaki bölgelerde yürütülen seçim faaliyetlerini izin almadan haber yapması yasaklandı.

Rus haber ajanslarına göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, gelecek yıl yapılacak başkanlık seçimlerine ilişkin medya yayınlarını kısıtlayacak bir yasa değişikliğini onayladı.

Seçimlerin Mart ayında yapılması bekleniyor. Ülkeyi 24 yıldır yöneten 71 yaşındaki Putin'in altı yıllık bir dönem için daha aday olması bekleniyor. Putin aday olacağını resmen açıklamadı ve bunu parlamentonun seçim tarihini resmen belirlemesinden sonra duyuracağını söyledi.

Yeni medya yasakları

Salı günü yayınlanan haberlere göre, Putin'in yeşil ışık yaktığı değişiklikler Merkez Seçim Komisyonu oturumlarının haberleştirilmesini sadece kayıtlı medya kuruluşlarıyla sınırlıyor ve bu da serbest çalışan ya da bağımsız gazetecileri kapsam dışı bırakıyor.

Değişiklikler, komisyonun askeri üslerde ya da sıkıyönetim altındaki bölgelerde gerçekleştirdiği faaliyetlerin bölgesel ve askeri makamlardan önceden izin alınmaksızın medya tarafından haberleştirilmesini yasaklıyor.

Ayrıca, yasaklı internet siteleri ve sosyal medya servislerine atıfta bulunan "engellenmiş kaynaklarda" herhangi bir kampanya içeriğinin yayınlanmasını da yasaklıyor.

Muhalefete yönelik baskılarını yoğunlaştıran Moskova, Facebook ve Instagram da dahil olmak üzere bir dizi internet sitesi ve sosyal medya hizmetini yasakladı.

Dijital Kalkınma, İletişim ve Kitle İletişim Araçları Bakanlığı'nın bu yasağı uygulamak için, Rusların internet kısıtlamalarını aşmak için yaygın olarak kullandıkları bazı sanal ağları (VPN) da engellemeyi planladığı bildiriliyor.

Devlet haber ajansı RIA'nın Pazar günü aktardığına göre bakanlık, bir uzman komisyonunun "tehdit" olarak tanımladığı belirli "VPN hizmetlerini ve VPN protokollerini" engelleyebileceğini söyledi.

Baskılar yoğunlaşıyor

Gözlemciler, Rusya'nın Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesinden bu yana bağımsız ve muhalif medyayı baskı altına aldığını belirtiyor.

Ülkede birçok bağımsız medya kuruluşu kapatılırken önde gelen gazeteciler ve bölgesel blog yazarları hakkında ceza davaları açıldı. Ayrıca yüzlerce gazetecinin de Rusya'yı terk ettiği belirtiliyor.

Uluslararası Af Örgütü Doğu Avrupa ve Orta Asya Direktörü Marie Struthers Mart 2022'de yaptığı açıklamada "Rus tankları Ukrayna'ya girdikten sonra yetkililer Rusya'nın medya alanını çorak bir araziye çeviren yakıp yıkma stratejisine geçtiler" dedi.

Rus anket şirketleri Putin'e desteğin halen oldukça yüksek olduğunu, hatta Ekim ayında yüzde 82'ye kadar çıktığını tespit etti.

Putin'in yeniden seçime girmesi halinde kazanması oldukça kolay görünüyor.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, "Adaylığını koyması halinde yeniden seçileceğinden hiç şüphem yok" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.