Bethany Elliott

Bethany Elliott

Putin Kremlin'de yeni bir temizliğe mi hazırlanıyor?

Putin Kremlin'de yeni bir temizliğe mi hazırlanıyor?

Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Timur Ivanov hakkındaki soruşturma ilk bakışta açık ve net bir dava gibi görünüyor. Meslektaşları tarafından "Rüşvet Kralı" olarak adlandırılan İvanov bu hafta "büyük rüşvet" suçlamasıyla, özellikle de "Savunma Bakanlığı için sözleşmeli ve taşeron işler yaparken organize bir grubun parçası olarak rüşvet almak" suçlamasıyla tutuklandı. Suçlu bulunması halinde Ivanov 15 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya.

Suçlamanın Ivanov için sürpriz olduğu belirtildi ancak aleyhindeki kanıtlar göz önüne alındığında belki de sürpriz olmaması gerekirdi. Forbes tarafından 2019 yılında Rusya'nın üniformalı en zengin kişisi olarak adlandırılan Ivanov'un "ihtişamlı hayatı", 2022 yılında Alexei Navalny'nin ekibi tarafından, Ivanov'un askeri altyapı projelerindeki sorumluluğunun, işgal altındaki Mariupol'un yeniden inşasından kar elde etmesini sağladığını iddia eden bir soruşturmaya konu olmuştu.

Gerçekten de, Rus müfettişlerin Ivanov'un bir asker için oldukça lüks bir yaşam tarzı sürdürdüğünü fark etmelerinin neden bu kadar uzun sürdüğü merak ediliyor. Sosyal medyaya bir bakış, karısının butik alışveriş, Avrupa seyahati ve -biraz tuhaf bir şekilde- tahtlara olan tutkusunu ortaya çıkardı.

FSB'nin bile bu kadar yavaş hareket etmediğini varsayarsak, yetkililerin Ivanov'un uzun zamandır zenginlik konusunda bir üne sahip olmasına rağmen neden şimdi bir soruşturma başlattıkları sorusu akıllarda yer ediyor. Bu sorunun cevabı Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile olan derin ilişkisinde yatıyor olabilir. Şoygu'nun yakın bir müttefiki ve sırdaşı olan Ivanov, 10 yılı aşkın bir süredir çeşitli kurumlarda Şoygu ile birlikte çalışıyordu. Ivanov'un tutuklanmasının kamuya açık olması -işyerinde gözaltına alınması, davanın devlet medyasında yer alması, mahkemeden yayınlanan görüntüler- onun düşüşünün başkaları için bir uyarı olduğunu ima ediyor. TASS özellikle "Şoygu'nun durum hakkında bilgilendirildiğini" belirtti.

Spekülasyonlara ek olarak, bağımsız Rus medyası FSB kaynaklarının Ivanov'un tutuklanmasının asıl nedeninin rüşvet değil, devlete ihanet olduğunu söylediklerini aktardı. Bu ihanetin tam olarak ne olduğu bilinmemekle ve Kremlin iddiaları reddetmekle birlikte, Ivanov'un Wagner'in doğal kaynaklarının kontrolü için paralı asker patronu Yevgeny Prigozhin'in oğluyla müzakerelere katıldığının bildirilmesi ilginçtir.

Bu kaynaklar ayrıca Ivanov'un patronunun devam eden himayesi sayesinde daha önce tutuklanmaktan kurtulduğunu ve tutuklanmasının Şoygu'nun azalan etkisinin olası bir işareti olduğunu iddia etti. Forbes'a konuşan Rus savunma kaynakları, bu tutuklamanın Şoygu'ya yakın isimlerin daha fazla görevden alınmasının ve Savunma Bakanı'nın nihai ayrılığının habercisi olabileceğini söyledi. Geçtiğimiz ay Vladimir Putin, Ivanov'u tutuklayan FSB'ye, tasfiye için kolay bir kılıf olan devlet savunma ihalelerindeki yolsuzluğun kökünü kazıma talimatı vermişti.

Şoygu'nun baskı altında olabileceğine dair tek ipucu bunlar değil. ABD'nin Kiev'e askeri yardımının onaylanmasının ardından Rusya'nın "saldırıların yoğunluğunu artıracağı" ve "özel operasyonun hedefleri yerine getirilene kadar verilen görevleri yerine getirmeye devam edeceği" yönündeki son açıklamaları, üzerinde düşünüldüğünde, kararlı bir askerin değil, savaş alanında önemli ilerleme göstermesi için baskı altında olan bir adamın sözleri olabilir.

Ancak, savaş alanında kazanımlar elde eden Putin neden birdenbire uygun olmayan ya da sadakatsiz unsurları tasfiye ederek askeri yapısını bozmak istesin ki? Görünüşe göre ivme Moskova'nın lehine olmasına rağmen Başkan, beklenen yaz taarruzuna hazırlık olarak ordusunu optimize etmeye çalışıyor ya da ABD'nin Ukrayna'ya yeni yardım olasılığı onu tedirgin ediyor olabilir. Kremlin'deki bu iç çekişmenin ardında her ne yatıyorsa, Ivanov'un durumu ilk bakışta göründüğünden çok daha karmaşık.


UnHerd'de yayınlanan bu değerlendirme Mepa News okurları için Türkçeleştirilmiştir. Değerlendirmede yer alan ifadeler yazarın kendi görüşleridir ve Mepa News'in editöryel politikasını yansıtmayabilir.

Bu yazı toplam 746 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
Bethany Elliott Arşivi