Putin Rusya için savaşan yabancılara vatandaşlık verecek

Putin Rusya için savaşan yabancılara vatandaşlık verecek

Ne Rusya ne de Ukrayna tarafı ikinci yılını doldurmak üzere olan savaştaki kayıplarını açıklamıyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Perşembe günü yayınladığı bir kararname ile Ukrayna'da Rusya için savaşan yabancı uyrukluların kendileri ve aileleri için Rus vatandaşlığı almalarının önünü açtı.

Kararnameye göre, Moskova'nın Ukrayna'daki "özel askeri operasyon” (Ukrayna işgali için Rusya’nın kullandığı kavram) olarak adlandırdığı süreçte sözleşme imzalayan kişiler, kendileri, eşleri, çocukları ve ebeveynleri için Rus pasaportu almak üzere başvuruda bulunabilecek. Bu kişilerin en az bir yıllık sözleşme imzaladıklarını gösteren belgeler sunmaları gerekiyor.

Bu kişiler arasında düzenli silahlı kuvvetler ya da diğer "askeri birlikler" (Wagner paralı asker grubu gibi yapılar için geçerli olabilecek bir tanım) ile sözleşme imzalamış olanlar da yer alıyor.

Vatandaşlık uygulamasının askeri deneyimi olan yabancıların Rus saflarına katılmak üzere başvurmaları için ek teşvikler sağlamayı amaçladığı ifade ediliyor.

Moskova, Ukrayna'da kendi saflarında savaşan yabancıların sayısına ilişkin veri yayınlamıyor. Ancak Reuters daha önce ortalama Küba aylık maaşının 100 katından fazla prim karşılığında orduya kaydolan Kübalılar ile Wagner tarafından askere alınan ve ikisi çatışmada ölen üç Afrikalı hakkında haber yapmıştı.

İstihbarat konusunda bilgi sahibi bir kaynak geçen ay Reuters'a yaptığı açıklamada, gizliliği kaldırılan bir ABD istihbarat raporunun, Ukrayna savaşının Rusya'ya 315.000 ölü ve yaralı askere ya da çatışma başladığında sahip olduğu personelin yaklaşık yüzde 90'ına mâl olduğunu değerlendirdiğini söyledi.

Rusya Eylül 2022'de İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana ilk kez 300.000 kişiyi daha askere aldı ve Putin’in ilerleyen süreçte seferberlik kararını tekrarlayabileceği konuşuluyor.

Ancak Kremlin defalarca daha fazla seferberliğe gerek olmadığını, çünkü yüz binlerce erkeğin geçen yıl profesyonel asker olmak için gönüllü sözleşmeler imzaladığını açıkladı.

Ne Rusya ne de Ukrayna 22 ay süren savaştaki kayıplarının boyutunu açıklamadı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy geçen ay yaptığı açıklamada ordunun 450.000-500.000 kişiyi daha seferber etmeyi önerdiğini söyledi. Öneri henüz Kiev parlamentosunun önüne gelmedi.

Kaynak: Mepa News

wp.gif

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum