Rusya ve İran destekli Esed rejimi 2023 yılı boyunca sivilleri hedef alan 1232 saldırı düzenledi

Rusya ve İran destekli Esed rejimi 2023 yılı boyunca sivilleri hedef alan 1232 saldırı düzenledi

Rusya ve İran tarafından desteklenen Beşar Esed rejimi Suriye'nin kuzeyindeki sivil katliamlarına aralıksız şekilde devam ediyor.

Suriye Sivil Savunma Ajansı, Esed rejimi ve müttefikleri Rusya ile İran'ın 2023 yılı boyunca Suriye'nin kuzeybatısındaki okul, hastane ve kamu tesislerine 1232 saldırı düzenlediğini gösteren istatistikleri yayınladı.

Ajansın 26 Aralık Salı günü yayınladığı verilere göre, 2023 yılında 397 sivil ev, yerinden edilmiş kişilerin kaldığı 16 kamp ve 24 okul hedef alındı.

Ayrıca yıl içerisinde Suriye'nin kuzeybatısında 13'ten fazla halk pazarı bombalanırken, 6 tıbbi tesis ve hastane ile Suriye Sivil Savunma'ya (Beyaz Baretliler) ait 4 merkez de hedef alındı.

İstatistiklere göre Esed rejimi ve müttefikleri İran ile Rusya'nın saldırılarında 12 cami ve 6 su istasyonu da hedef alındı.

Sivil Savunma, istatistiklerin 1 Ocak-17 Aralık 2023 tarihleri arasında ekiplerinin müdahale ettiği saldırıları kapsadığını belirtti.

Esed rejimi güçlerinin 25 Aralık'ta Suriye'nin kuzeybatısında sivillerin evlerini hedef aldığı son saldırıda, İdlib'in batısındaki Armanaz yakınlarında bir çiftlikte beş kişilik bir aile (bir erkek, eşi ve üç çocuğu) katledildi ve aileden hayatta kalan tek kişi bir çocuk oldu.

Bu yıl Suriye'nin kuzeybatısında 46'sı çocuk ve 23'ü kadın olmak üzere 162 kişinin öldürüldüğü kayıtlara geçti. Ajansın ayrıca 2023 yılı boyunca Esed rejimi ve müttefikleri tarafından gerçekleştirilen bombardıman sonucu meydana gelen can kayıplarına ilişkin yayınladığı ayrı bir rapora göre ayrıca Suriye Sivil Savunma'dan bir gönüllü de hayatını kaybetti ve 260'ı çocuk, 118'i kadın olmak üzere 846 kişi de yaralandı.

Devam eden bombardıman

Esed rejimi güçleri ve Rusya'nın geçtiğimiz Ekim ayında Suriye'nin kuzeyinde başlattığı askeri gerilimin ardından bölgede üçü yardım görevlisi, 14'ü kadın ve 27'si çocuk olmak üzere en az 70 kişi hayatını kaybetti.

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) tarafından yayınlanan bir rapora göre ayrıca 27 Ekim'e kadar 77'si çocuk olmak üzere 338 kişi de Esed rejimi ve müttefikleri Rusya ile İran’ın saldırılarında yaralandı.

Ofisin raporuna göre son dönemde artan şiddet 2300'den fazla bölgeyi etkiledi ve 120.000'den fazla insanın yerinden edilmesine yol açarak 2019'dan bu yana Suriye'nin kuzeybatısında yaşanan en büyük şiddet olayını meydana getirdi.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ve Barınma Grubu tarafından hazırlanan rapora göre, 1 Kasım-30 Kasım 2023 tarihleri arasında Suriye'nin kuzeybatısında 8000'den fazla kişi artan hava bombardımanı ve gelir kaybı gibi nedenlerle yerinden edildi.

İçinde bulunduğumuz eğitim-öğretim yılı sona ererken, Suriye Sivil Savunması 26 Ağustos'ta bir açıklama yayınlayarak, rejim güçleri ve Rusya tarafından tırmandırılan ve kasıtlı olarak okulları hedef alan saldırıların, Suriye'nin kuzeybatısındaki eğitim sürecini tehdit ettiğini ve yeni eğitim-öğretim yılının yaklaşmasıyla birlikte öğrencilerin hayatlarını tehlikeye attığını belirtti.

Suriye'nin kuzeybatısında, 1 milyonu kamplarda olmak üzere 4.5 milyon kişi yaşamakta, bunlardan 3.7 milyonu ise gıda güvensizliği yaşamaktadır. Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'ne (OCHA) göre ihtiyaç sahiplerinin sayısı 4.1 milyonu buluyor.

Kaynak: Mepa News, Enab Baladi

x.gif

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum