Putin'den 'Afganistan ve Taliban ile iş birliği' mesajı

Putin'den 'Afganistan ve Taliban ile iş birliği' mesajı

Rusya Devlet Başkanı Putin, Moskova ve Pekin'in Taliban'ın sözlerini tutmasını sağlamaya liderlik etmesi gerektiğini söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Şanghay İşbirliği Örgütü'nün Tacikistan'ın başkenti Duşanbe'de bugün düzenlenen liderler zirvesine video-konferans yoluyla katıldı. Zirvede yaptığı konuşmada Afganistan'daki gelişmelere değinen Putin, Taliban'ın Afganistan'ın tamamını kontrol ettiğini vurgulayarak Taliban'la işbirliği içinde olacaklarının mesajını verdi.

Afganlarla diyaloğun desteklenmesi gerektiğini söyleyen Putin, Moskova ve Pekin liderliğindeki güvenlik bloğunun "Taliban'ın uyuşturucu trafiği ve terörizmi önleme konusunda verdiği sözleri tutmasını sağlamasında başı çekmesi" gerektiğini dile getirdi.

Afganistan'a yardım çağrısı

Putin, Şanghay İşbirliği Örgütü'nün yeni Afgan makamlarını Afganistan'da yaşamı normalleştirme ve güvenliği tesis etme sözlerini yerine getirmeye teşvik için potansiyelini kullanabileceğini vurguladı. Uluslararası topluma Afganistan'ın dondurulan varlıklarını serbest bırakmaya çağıran Putin, Afganistan'daki "ilgili tarafların" da terörizmi ortadan kaldırması, ülkenin dünyaya açık, ılımlı bir iç ve dış politika yürütmesi gerektiğini ifade etti. Putin ve konferansa video-konferansla katılan Çin Devlet Başkanı Şi Jinping'le birlikte Afganistan'a daha fazla yardım sağlamaya çalışacaklarını da söyledi.

Afganistan için Birleşmiş Milletler öncülüğünde yeni bir donörler konferansı düzenlemisi çağrısında da bulunan Putin, "Afganistan'ın devlet kasalarındaki kaynak eksikliği, ülkeyi bugün kontrol edenleri uyuşturucu ve silah kaçakçılığından para kazanmaya cesaretlendirebilir" ifadelerini kullandı.

Rusya Taliban'ı "terörist hareket" olarak sınıflandırıyor, ancak yıllardır da Taliban'la temasını sürdürüyor.

Kaynak: DW Türkçe

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.