Putin'den Üçüncü Dünya Savaşı uyarısı

Putin'den Üçüncü Dünya Savaşı uyarısı

Putin, NATO askerlerinin halihazırda Ukrayna'da bulunduğunu ve Rusya'nın savaş alanında hem İngilizce hem de Fransızca konuşulduğunu tespit ettiğini de sözlerine ekledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Pazartesi günü Batı'yı, Rusya ile ABD öncülüğündeki NATO ittifakı arasında doğrudan bir çatışmanın "Üçüncü Dünya Savaşı" anlamına geleceği konusunda uyardı ancak böyle bir senaryoyu kimsenin istemediğini vurguladı.

Ukrayna savaşı, Moskova'nın Batı ile ilişkilerinde 1962 Küba Füze Krizi'nden bu yana yaşanan en derin krizi tetiklemiş durumda. Putin sık sık nükleer savaş riskleri konusunda uyarılarda bulunuyor ancak Ukrayna'da nükleer silah kullanma ihtiyacı hissetmediğini söylüyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada gelecekte Ukrayna'da kara birliklerinin konuşlandırılmasını göz ardı edemeyeceğini söylemiş, birçok Batılı ülke buna mesafeli yaklaşırken özellikle Doğu Avrupa'daki bazı ülkeler ise desteklerini ifade etmişti.

Reuters tarafından Macron'un açıklamaları ve Rusya ile NATO arasında bir çatışma riski ve olasılığı hakkında sorulan soruya Putin şu yanıtı verdi "Modern dünyada her şey mümkün."

"Bunun tam ölçekli bir Üçüncü Dünya Savaşı'ndan sadece bir adım ötede olacağı herkes için açık. Sanıyorum neredeyse hiç kimse bununla ilgilenmiyor." diyen Putin, Sovyet sonrası Rus tarihinin en büyük seçim zaferinin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Putin, NATO askerlerinin halihazırda Ukrayna'da bulunduğunu ve Rusya'nın savaş alanında hem İngilizce hem de Fransızca konuşulduğunu tespit ettiğini de sözlerine ekledi.

"Bunun onlar için iyi bir yanı yok, çünkü onlar orada ve çok fazla sayıda kayıp veriyorlar"

Tampon bölge

15-17 Mart Rusya seçimleri öncesinde Ukrayna Rusya'ya karşı saldırılarını arttırdı, sınır bölgelerini bombaladı ve hatta Rusya'nın sınırlarını aşmak için vekil güçler kullandı.

Ukrayna'nın Harkiv bölgesini ele geçirmeyi gerekli görüp görmediği sorulan Putin, saldırıların devam etmesi halinde Rusya'nın, Rus topraklarını savunmak için daha fazla Ukrayna toprağından bir tampon bölge oluşturacağını söyledi.

Putin, "Bugün meydana gelen trajik olayları göz önünde bulundurarak, uygun gördüğümüz bir noktada, Kiev rejimi altındaki topraklarda belirli bir 'sıhhi bölge' oluşturmak zorunda kalacağımızı göz ardı etmiyorum" dedi.

Putin daha fazla ayrıntı vermekten kaçındı ancak böyle bir bölgenin yabancı silahların Rusya topraklarına ulaşmasını engelleyecek kadar büyük olması gerekebileceğini söyledi.

Putin Şubat 2022'de Ukrayna'ya geniş çaplı bir işgal emri vermiş ve Ukrayna'nın doğusunda bir tarafta Ukrayna güçleri, diğer tarafta Rusya yanlısı Ukraynalılar ve Rus vekilleri arasında sekiz yıldır süren çatışmaların ardından büyük bir Avrupa savaşını tetiklemişti.

Putin, Macron'un Ukrayna'daki savaşı şiddetlendirmekten vazgeçip barışın sağlanmasında rol oynamasını temenni ettiğini söyledi: "Görünen o ki Fransa bu konuda bir adım atabilir. Henüz her şey kaybedilmiş değil."

Putin, "Bunu defalarca söyledim ve yine söyleyeceğim. Barış görüşmelerinden yanayız ama sadece düşmanın mermisi bittiği için değil.” dedi.

"Eğer gerçekten, ciddi olarak, iki ülke arasında uzun vadede barışçıl, iyi komşuluk ilişkileri kurmak istiyorlarsa ve sadece 1.5-2 yıl boyunca yeniden silahlanmaya ara vermek istemiyorlarsa."

ABD demokrasisi

Putin, Beyaz Saray'ın özgür ve adil olmadığını söylediği seçimlerle ilgili ABD ve Batı'dan gelen eleştirileri reddederek ABD seçimlerinin demokratik olmadığını söyledi ve Donald Trump'a karşı devlet gücünün kullanılmasını eleştirdi.

Putin ABD için "Tüm dünya orada olanlara gülüyor" dedi.

"Bu tam bir felaket -bu demokrasi değil- bu da ne böyle?"

Putin, 16 Şubat'ta Kuzey Kutbu'ndaki bir Rus hapishanesinde nedeni açıklanamayan bir şekilde hayatını kaybeden muhalefet lideri Alexei Navalny'nin akıbeti sorulduğunda, Navalny'nin adını ilk kez kamuoyu önünde kullanarak sadece "vefat ettiğini" söyledi.

Putin, Navalny'nin ölümünden birkaç gün önce onu takas etme konusunda anlaştıklarını söyledi. Reuters Şubat ayında, Navalny'nin ölümünden kısa bir süre önce bir mahkum takası anlaşması imzalandığını haber vermişti.

Putin mahkum takasına onay vermesiyle ilgili olarak "Ben 'kabul ediyorum' dedim. "Tek bir şartım vardı; onu takas edeceğiz ama asla geri dönmeyecek."

Navalny'nin eşi Yulia, Putin'i kocasını öldürmekle suçluyor.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov ise gazetecilere bu iddianın tamamen gerçek dışı olduğunu ifade etti.

Kaynak: Mepa News, Reuters

uyg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum