Rafis Kaşapov: Moskova, Tatarları Ruslaştırmaya çalışıyor

Rafis Kaşapov: Moskova, Tatarları Ruslaştırmaya çalışıyor

Tatar milli hareketi liderlerinden Rafis Kaşapov yaptığı açıklamada, Rusya'nın Ruslaştırma ve Hristiyanlaştırma politikalarının devam ettiğini söyledi.

Rusya’da Tatarların kendi üniversitelerini açmalarının yasaklandığını belirten Kaşapov Moskova’nın Ruslaştırma ve Hristiyanlaştırma politikasını sürdürdüğünü kaydederek, “Bize yüksek öğretim kurumları açmaya yasakladılar. 60-70 yıl önce Afrikalıların dahi üniversiteleri vardı, ancak biz 7 milyon nüfusu olan Tatarlar kendi üniversitemizi açamıyoruz. Bu bir saçmalık. Moskova bize baskı yapıyor. Ruslaştırma ve Hristiyanlaştırma politikasını yürütüyor. Yerli halkların temsilcileri kendi milletleri hakkında konuşmaya çekiniyorlar.” diye konuştu.

Rafis Kaşapov, uzun süredir Rusya’nın etkisi altında yaşayan Tatarların, Rus emperyalizm politikasına karşı Kırım Tatarlarına oranla daha zayıf olduklarını ifade etti.

Kırım’ın işgaline karşı çıktığı ve Kırım Tatarlarını desteklediği için 2015 yılında Rusya’da 3 yıl hapis cezasına çarptırılan ve 2017’nin sonunda serbest bırakıldıktan sonra Ukrayna’ya taşınan Tatar milli hareketi liderlerinden, Tatar Milli Merkezi Başkanlık Divanı üyesi ve insan hakları savunucusu Rafis Kaşapov, Kiev’de bugün 21 Mart’ta düzenlenen basın konferansında yaptığı konuşmada, “Kırım Tatarları nasıl hala mücadele edebiliyor? Çünkü onlar 250 yıl önce işgal edildiler, Kafkasya cumhuriyetleri de 150-200 yıl önce işgal edildi. Biz Tatarlar ise 460 yıldır Rusya’nın sömürgesi altında bulunuyoruz. Biz artık genetik olarak zayıf Tatarlarız. Devlet kurabilen zeki bir halk olmamıza rağmen biz zayıfız.” ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.