Ramazan'da her güne bir Müslüman coğrafyası: Arap Yarımadası

Ramazan'da her güne bir Müslüman coğrafyası: Arap Yarımadası

İslamiyetin merkezi konumundaki Arap Yarımadası, Ürdün ve Irak’ın güney sınırlarından başlayarak Hint Okyanusu’na kadar uzanan geniş bir coğrafya.

Günümüzde birçok devletin hüküm sürdüğü Arap Yarımadası’nda 80 milyonu aşkın Müslüman Arap yaşıyor.

Arap Yarımadası coğrafyası Ürdün ve Irak’ın bir kısmı ile Bahreyn, Kuveyt, Katar, BAE, Umman, Yemen ve Suudi Arabistan’ı kapsıyor. Bölgenin kalbinde ise Mekke ve Medine yer alıyor.

20’nci yüzyılın başında İngiliz etkisinde kalan ve Batı destekli yönetimlerin kurulduğu Arap Yarımadası’nda İkinci Dünya Savaşı sonrasında Amerikan etkisi yoğunlaşmaya başladı.

1990’larda bölgeye on binlerce asker konuşlandıran ABD, halihazırda burada çok sayıda üs, cezaevi ve askeri merkez bulunduruyor. ABD, İslam coğrafyasındaki saldırılarının çoğunu Suudi Arabistan, Katar ve BAE’deki merkezlerini kullanarak gerçekleştiriyor.

Arap Yarımadası’ndaki yönetimler başta ABD olmak üzere Batı ile yakın ilişki içerisinde bulunuyor. Amerikan etkisine muhalefet eden kesimler ise yönetimlerce hapsediliyor ve baskı altına alınıyor. Aynı zamanda bölgede BAE ve Suudi Arabistan merkezli bir sekülerleşme süreci de yaşanıyor.

Son yıllarda Suudi Arabistan’da bölgenin İslami kimliğiyle çelişen uygulamalar artış gösteriyor. Arap Yarımadası’nın hızlı bir şekilde dinden uzaklaştığı ve Batı etkisine girmeye başladığı, bölgenin İslami kimliğinin tehdit altında olduğu ve Müslümanların yoğun baskılarla karşılaştığı vurgulanıyor.

infografik-arap-yarimadasi.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.