Ramazan'da her güne bir Müslüman coğrafyası: Irak

Ramazan'da her güne bir Müslüman coğrafyası: Irak

Arap Yarımadası dışında İslamiyet’in yayıldığı ilk coğrafyalar arasında yer alan Irak, geçmişten bugüne dek Müslümanlar için oldukça önemli bir bölge oldu.

İşgal ve saldırılarla anılan bir ülke olan Irak bugün de Müslümanlara yönelik sayısız ihlalle gündemde.

Hz. Ebubekir ve Hz. Ömer dönemlerinde tamamen fethedilen Irak, ilerleyen yıllarda İslami ilim ve kültürün en önemli merkezlerinden biri niteliğini kazandı.

Irak’ın merkezi olan Bağdat şehri yıllarca İslam hilafetine başkentlik yaptı. 1258 yılında Moğollarca işgal edilmesiyle birlikte Bağdat’ın parlak yılları da geride kaldı.

İlerleyen yıllarda çeşitli güçler arasında egemenlik mücadelesine sahne olan Irak, 16’ncı yüzyılla beraber büyük ölçüde
Osmanlı hakimiyeti altına girdi. Irak’ta Müslümanların egemenliği, bölgenin İngilizlerce işgal edildiği 1915-1918 dönemine dek sürdü.

İngilizlerin ardından farklı birçok yönetim tarafından idare edilen Irak’ta Müslümanlara yönelik baskılar devam etti. Saddam Hüseyin döneminde aralarında Arap, Kürt ve Türklerin olduğu çok sayıda Müslüman katledildi, işkence gördü, baskıya uğradı. Saddam devrini Amerikan saldırıları takip etti.

1991 ve 2003’te başlayan Amerikan saldırıları Irak’ta milyonlarca Müslümanın canına mal oldu. 2003 yılında işgal edilen ülkede on binlerce Müslüman katledildi ve işkence gördü. İşgal sonrasında ABD Irak’ı adeta altın bir tepside İran’a sunmuş oldu. Bugün de ülkede ABD’nin yanı sıra İran destekli Şii grupların Müslümanlara yönelik ihlalleri devam ediyor.

infografik-irak.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.