Ramazan'da her güne bir Müslüman coğrafyası: Sri Lanka

Ramazan'da her güne bir Müslüman coğrafyası: Sri Lanka

Sri Lanka Güney Asya'daki İslam coğrafyaları arasında yer alan 22 milyonluk bir ülke.

Sri Lanka'da ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 10'unu oluşturan 2 milyon Müslüman yaşıyor. Müslümanlar ülkedeki en büyük üçüncü dini topluluğu temsil ediyor.

İslamiyet Sri Lanka’ya ilk olarak oldukça erken bir dönemde, 7’nci yüzyılda Arap tüccarlar vasıtasıyla ulaştı. Zaman içerisinde Sri Lanka’daki Müslüman nüfus artarken, ülkedeki ticaretin büyük bir bölümü de Müslümanlar eliyle gerçekleştirilmeye başlandı. Böylece bölgede Müslümanlar güç kazandı.

16’ncı yüzyılda Portekizli sömürgecilerin istilasına uğrayan Sri Lanka’da, bölge ticaretini elinde bulunduran Müslümanlar hedef alındı. Sri Lanka Müslümanları toplu katliamların hedefi oldu, bölgede Müslümanların gücü azalmaya başladı.

İlerleyen yıllarda Hollanda ve İngiltere gibi sömürgeciler bölgede hakimiyet kurdular. Bu dönemde Sri Lanka’ya çalışmak üzere Güneydoğu Asya’dan Müslüman işçiler getirildi ve Müslüman nüfus arttı. Ancak Müslümanlar Batılı sömürgecilerin ve yerli gayrimüslimlerin baskılarına ve ayrımcılığa hedef oldular.

1948 yılındaki bağımsızlık ilanı sonrasında da Sri Lanka Müslümanları baskıların hedefinde olmaya devam etti. Devletin ve devlet dışı aktörlerin Müslümanlara yönelik baskılarının son yıllarda arttığı bölgede İslami eğitime ve tesettüre kısıtlamalar getirilmesi dikkat çekiyor.

sri-lanka-ramazan.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.