Reuters: Merkez Bankası'nın yedek rezervleri bütçeye aktarılacak

Reuters: Merkez Bankası'nın yedek rezervleri bütçeye aktarılacak

Reuters haber ajansına göre Hazine ve Maliye Bakanlığı, Merkez Bankası’nın 40 milyar liralık rezervini hükümet bütçesine aktarmak için yasal düzenleme üzerinde çalışıyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Merkez Bankası’na ait 40 milyar liralık yedek rezervini bütçeye aktarmak üzere yasal düzenlemeler üzerinde çalıştığı iddia edildi.

Reuters haber ajansına konuşan ve adını vermeyen üç yetkili bütçenin beklenenden daha fazla açık vermesi nedeniyle bu adımın atıldığını belirtti. Tasarının TBMM'e getirilip getirilmeyeceği veya zamanı konusunda bilgi verilmezken  kaynaklardan biri “yakında” olacağını söyledi.

Merkez Bankası'nın kârı üzerinden olağanüstü durumlarda kullanılmak üzere kenara ayrılan yedek akçeler, Merkez Bankası'nın bilanço verilerine göre 2018 yılı sonunda 27,6 milyar lira seviyesindeydi.

Reuters'a konuşan ikinci bir kaynak, geçen yılki yedek akçelerin bu senekiler ile birlikte 40 milyar liraya ulaştığını belirtti. Bütçeyi iyileştirme amacıyla bu adımın atıldığını kaydeden yetkili "Merkez Bankası'nın yedek akçelerinde yaklaşık 40 milyar lira var. Bu miktarın 2019 merkezi yönetim bütçesine devredilmesi uygun görülmüştür” dedi.

Maliye Bakanlığı'nın verilerine göre birinci çeyrekte bütçe 36,2 milyar lira açık veriyor. Bu açığın sene sonunda 80,6 milyar liraya ulaşabileceği tahmin ediliyor.

Seçimler sonrası "kemer sıkma" ihtimali

Merkez Bankası rezervlerinden ne kadarlık bir bölümün Hazine'ye aktarılacağı ve konuya ilişkin yasal düzenlemeler belirsizliğini koruyor. Merkez Bankası ve Hazine Bakanlığı yetkilileri konu hakkında açıklama yapmaktan kaçındı.

Eğer gerçekleşirse bu aktarım, hükümetin bütçeyi desteklemek için Merkez Bankası kaynaklarını kullandığı ikinci adım olacak. Ocak ayında Merkez Bankası planlanandan üç ay önce Hazine'ye 37 milyar liralık kâr transferi gerçekleştirmişti.

Reuters'a açıklama yapan yetkililerden biri "Daha önce yasal rezervlerin kullandığını hatırlamıyorum. Bu yöntem bütçenin daha da kötüleşmesini durdurmak için gündeme geldi" dedi. Merkez Bankası rezervlerinin bütçeye aktarılabilmesi için yasal düzenleme yapılması gerektiğine işaret eden yetkili "Yeni mevzuatın yakında parlamentoya sunulması planlanıyor" dedi.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.