Romanya yarın AB dönem başkanlığı görevini devralacak

Romanya yarın AB dönem başkanlığı görevini devralacak

Romanya, 10 yılı aşkın süredir üyesi olduğu Avrupa Birliği'nin dönem başkanlığını ilk kez devralıyor.

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Romanya'nın 1 Ocak'tan itibaren 6 ay boyunca üstleneceği sorumluluğun tam idrakinde olmadığı yönündeki şüphelerini açık bir dille ifade etti. Haftasonu Alman Die Welt gazetesine konuşan Juncker, "Bükreş hükümetinin AB üyesi ülkelere başkanlık yapmanın ne olduğunu tam olarak anlamadığını" savundu. Juncker, "Sağduyulu davranmak için kendi isteklerini geride bırakıp başkalarını dinlemeye gönüllü olmak gerekiyor fakat bu noktada benim şüphelerim var." dedi.

Juncker'e ilk tepki eski savunma bakanı Mihai Fifor'dan geldi. İktidardaki Sosyal Demokrat Partili Fifor, AB'nin Romanya'ya ikinci sınıf ülke muamelesinde bulunduğu yorumunu yaptı.

Bükreş'i AB dönem başkanı olarak ne bekliyor?

AB dönem başkanlığı sembolik olsa dahi gündemi belirlemeden anlaşmazlıklarda orta yolu bulmaya kadar, görevi devralan ülkeye birçok sorumluluk yüklüyor.

Birleşik Krallık'ın birlikten ayrılacağı 29 Mart 2019, Avrupa Birliği için tarihi bir gün. Birleşik Krallık'ta yarım milyon vatandaşı bulunan Romanya, Sibiu kentinde düzenlenecek olan Brexit Zirvesi'ne ev sahipliği yapacak. Avrupa Parlamentosu seçimleri de Romanya'nın dönem başkanlığına denk geliyor. AB'li seçmen 23-26 Mart tarihlerinde 751 koltuklu AP'nin yeni üyelerini belirlemek üzere sandığa gidecek.

Bükreş, altı aylık süre boyunca göç sorunundan AB bütçesine kadar 257 meseleyi masaya yatırmak zorunda.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.