RTÜK'ten FOX ve Halk TV'ye para ve program durdurma cezası

RTÜK'ten FOX ve Halk TV'ye para ve program durdurma cezası

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Metin Akpınar ve Müjdat Gezen'in konuk olduğu Halk Arenası programı ile Fatih Portakal'ın sunduğu Fox TV Ana Haber bülteni için başlattığı inceleme sonrası her iki televizyon kanalına da ceza verdi.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Metin Akpınar ve Müjdat Gezen'in konuk olduğu Halk Arenası programı ile Fatih Portakal'ın sunduğu Fox TV Ana Haber bülteni için başlattığı inceleme sonrası her iki televizyon kanalına da ceza verdi. Buna göre RTÜK Fox Ana Haber bültenine 3 kez, Halk TV’deki ’Halk Arenası’ programına ise 5 hafta yayın yasağı cezası verdi.

Halk TV ve Fox TV için 'Toplumu kin ve düşmanlığa tahrik etmek, toplumda nefret duyguları oluşturmak' gerekçeleriyle ceza veren RTÜK, Halk TV'ye 'eleştiri sınırlarını aşmak', Fox TV'ye ise 'tarafsızlık ilkesini esas almamak' gerekçesiyle ayrıca cezalar verildiğini açıkladı.

FOX Haber'e 3 kez Halk Arenası'na ise 5 hafta yayın yasağı

Söz konusu karara göre RTÜK Uğur Dündar'ın sunduğu Halk Arenası programına, yasanın ön gördüğü en üst sınırdan ceza vererek beş kez program durdurma cezası verdi. Ayrıca kurum kanala "bir aylık reklam gelirlerinin yüzde 5'i" oranında para cezası uygulanmasına hükmetti.

Kurum, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da eleştirilerine neden olan Fox TV Ana Haber sunucusu Fatih Portakal'ın haber bültenindeki sözleri nedeniyle de kanala üç kez program durdurma cezası kesti. Ayrıca Fox TV'ye reklam gelirlerinin yüzde 3'üne tekabül eden yaklaşık 1 milyon TL oranında da idari para cezası verildi. Kurum, Portakal'ın 10 Aralık tarihli haber bülteninde "Hadi bakalım barışçıl bir eylemle zamları, doğalgaz zamlarını protesto edelim" çıkışı sözlerine inceleme başlatmıştı.

Tekrarı halinde iki kanalın da lisansları iptal edilebilir

Halk TV ve Fox TV'ye verilen cezaların bir yayın kuruluşuna verilen en ağır ceza olan "Tekrarı halinde lisans iptali" maddesinden verildiği belirtildi. Bu maddeye göre, her iki TV kanalı, bir kez daha aynı cezayı alırsa, lisansları iptal edilecek.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.