Rus güçleri Ukrayna'nın doğusunda ilerlemeye devam ediyor

Rus güçleri Ukrayna'nın doğusunda ilerlemeye devam ediyor

Rusya Devlet Başkanı Putin Ukrayna'nın doğusunda sağlanan ilerlemenin ardından orduya daha fazla ilerlemeleri yönünde talimat vermişti.

Rusya Pazar günü yaptığı açıklamada, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in orduya iki yıl süren geniş çaplı savaşın ardından Ukrayna'ya daha fazla ilerleme emri vermesinin ardından güçlerinin Avdiivka ve Donetsk yakınlarında daha avantajlı pozisyonlar ele geçirdiğini söyledi.

Rusya Savunma Bakanlığı, birliklerinin Donetsk bölgesindeki Klishchiivka, Dyleyevka ve Kurdiumivka yakınlarında Ukrayna güçlerini geri püskürttüğünü ve bu ayın başlarında Rusya'nın eline geçen Avdiivka yakınlarında daha iyi mevziler edindiğini söyledi.

Açıklamada, "Donetsk yönünde, Güney birlikler grubuna bağlı birlikler cephe hattı boyunca durumu iyileştirdi ve Klishchiivka, Dyleyevka ve Kurdiumivka yerleşim bölgelerinde Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin 22., 28. ve 92. mekanize tugaylarının birliklerini yenilgiye uğrattı" denildi.

"Avdiivka yönünde, Merkez kuvvetler grubunun birlikleri daha avantajlı hat ve mevzileri ele geçirdi ve ayrıca Ukrayna Silahlı Kuvvetleri 3. Taarruz Tugayı ve 107. Hava Savunma Tugayı'nın insan gücü ve teçhizatını imha etti."

Rusya Savunma Bakanlığı Rus birliklerinin bölgede yedi Ukrayna karşı saldırısını püskürttüğünü açıkladı. Bakanlık, toplam 77 Ukrayna insansız hava aracının da imha edildiğini kaydetti.

Putin Salı günü yaptığı açıklamada, Ukrayna birliklerinin kaos içinde kaçmak zorunda kaldığını söylediği Avdiivka kasabasının düşmesinin ardından Rus birliklerinin savaş alanındaki başarılarını arttırmak için Ukrayna'nın içlerine doğru ilerleyeceğini söyledi.

Putin Şubat 2022'de Ukrayna'ya on binlerce asker göndererek, ülkenin doğusunda sekiz yıldır devam eden çatışmaları tam ölçekli bir savaşa dönüştürmüştü.

1.000 kilometrelik cephe hattı boyunca Rus birlikleri, insansız hava araçlarının devriye gezdiği ve ağır topçuların koruduğu derin mayın tarlalarının arkasına mevzilenmiş durumda.

Rusya şu anda uluslararası alanda Ukrayna olarak tanınan toprakların beşte birinden biraz azını kontrol ediyor. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, son Rus askeri de çıkarılana kadar durmayacağını söylüyor.

Rusya, güçlerinin kontrol ettiği bölgenin Rusya'nın bir parçası olduğunu ve asla vazgeçilmeyeceğini söylüyor. Batı, Rus güçlerini yenmek amacıyla Ukrayna'ya yaklaşık 271 milyar dolar değerinde yardım taahhüt etti.

ABD'nin Ukrayna'ya yaptığı askeri yardımlar ise 100 milyar doları aşmış durumda.

Kaynak: Mepa News, Reuters

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum