Rus savaş uçaklarının NATO hava sahasına yönelik ihlalleri sürüyor
Rusya'ya ait savaş uçaklarının NATO hava sahasındaki ihlallerinin artarak devam ettiği bildirildi.
Estonya, Rusya'yı hava sahasını ihlal etmekle suçlayarak üç süpersonik Rus savaş uçağının "benzeri görülmemiş ve küstahça bir saldırıyla hava sahasına girdiğini" iddia etti.
Rusya'nın hamlesi NATO ve Avrupa ülkeleri tarafından derhal kınanarak "pervasız ve tehlikeli bir provokasyon" olarak nitelendirilirken, Rusya Savunma Bakanlığı iddiayı yalanladı.
Estonya Dışişleri Bakanı Margus Tsahkna, üç MiG-31'in 12 dakika boyunca kuzeyde Finlandiya Körfezi üzerinde Estonya hava sahasına girdiğini söyledi ve ihlal nedeniyle Rus büyükelçiliğindeki maslahatgüzarı çağırdığını sözlerine ekledi.
"Bu eşi benzeri görülmemiş ve küstahça bir saldırıdır. Rusya'nın artan saldırganlığının açık bir kanıtıdır." diyen Tsahkna, eylemin "hızlı siyasi ve ekonomik baskı ile karşılanması gerektiğini" söyledi.
Estonya ordusundan yapılan açıklamada Amari hava üssünde konuşlu NATO Baltık Hava Polislik Misyonuna katılan İtalyan hava kuvvetlerine ait savaş uçaklarının olaya müdahale ettiği belirtildi.
Rusya: NATO bizimle savaş halinde
Üç Rus savaş uçağının Finlandiya Körfezi'nde yer alan Vaindloo Adası bölgesinde ulusal hava sahasına girdiğini belirten ordu, bunun bu yılki dördüncü Rus saldırısı olduğunu iddia etti.
Rus jetlerinin uçuş planlarının olmadığı ve vericilerinin kapalı olduğu belirtildi.
Buna karşılık Rusya Savunma Bakanlığı, MiG'lerin Finlandiya sınırındaki Karelia'dan Litvanya ve Polonya ile çevrili Kaliningrad bölgesindeki bir havaalanına "tarifeli uçuş" yaptıklarını savundu.
"Uçuş sırasında Rus uçağı mutabık kalınan rotadan sapmadı ve Estonya hava sahasını ihlal etmedi" denilen açıklamada, uçuşun "Baltık Denizi'nin tarafsız suları üzerinde, Vaindloo adasından üç kilometreden daha uzakta gerçekleştiği" belirtildi.
Estonya Başbakanı Kristen Michal bu hamlenin ardından NATO 4. madde istişareleri için talepte bulundu.
NATO anlaşmasının 4. maddesi uyarınca, herhangi bir üye toprak bütünlüğünün, siyasi bağımsızlığının ya da güvenliğinin risk altında olduğuna inanıyorsa acil görüşme talep edebiliyor.
NATO sözcüsü Allison Hart da ittifakın Rus jetlerini durdurmak için uçaklarını havalandırdığını söyledi ve Moskova'yı "pervasızca davranmakla" suçladı.
Son dönemde Estonya, Polonya ve Romanya gibi Doğu Avrupa ülkelerinin hava sahalarının Rusya tarafından sıklıkla ihlal edildiği dikkat çekiyor.
Kaynak: Mepa News
