Rusya Çin ile birlikte Ay'da nükleer enerji santrali kurmayı planlıyor

Rusya Çin ile birlikte Ay'da nükleer enerji santrali kurmayı planlıyor

Rus yetkililer daha önce de bir gün Ay'da madencilik yapmaya yönelik iddialı planlardan söz etmişlerdi.

Rusya'nın uzay ajansı Roscosmos'un başkanı Yuri Borisov Salı günü yaptığı açıklamada, Rusya ve Çin'in 2033-35 yılları arasında Ay'a bir nükleer enerji santrali kurmayı düşündüklerini ve bunun bir gün Ay yerleşimlerinin inşa edilmesine olanak sağlayabileceğini ifade etti.

Eski bir savunma bakan yardımcısı olan Borisov, Rusya ve Çin'in bir Ay programı üzerinde ortaklaşa çalıştıklarını ve Moskova'nın "nükleer uzay enerjisi" konusundaki uzmanlığıyla katkıda bulunabileceğini söyledi.

Borisov, "Bugün, 2033-2035 yılları arasında Çinli meslektaşlarımızla birlikte Ay yüzeyine bir güç ünitesi gönderme ve kurma projesini ciddi bir şekilde değerlendiriyoruz" dedi.

Güneş panellerinin gelecekteki Ay yerleşimlerine güç sağlamak için yeterli elektrik sağlayamayacağını, ancak nükleer enerjinin bunu karşılayabileceğini söyledi.

Borisov olası planla ilgili olarak "Bu çok ciddi bir meydan okuma... İnsanların varlığı olmadan otomatik modda yapılmalı" dedi.

Borisov ayrıca Rusya'nın nükleer enerjiyle çalışan bir kargo uzay gemisi inşa etme planlarından da söz etti. Nükleer reaktörün nasıl soğutulacağına dair bir çözüm bulunması dışında projeyle ilgili tüm teknik soruların çözüldüğünü söyledi.

"Gerçekten de bir uzay römorkörü üzerinde çalışıyoruz. Nükleer reaktör ve yüksek güçlü türbinler sayesinde büyük kargoları bir yörüngeden diğerine taşıyabilecek, uzay enkazını toplayabilecek ve daha pek çok uygulamada kullanılabilecek devasa, halkalı bir yapı" dedi.

Rus yetkililer daha önce de bir gün Ay'da madencilik yapmaya yönelik iddialı planlardan söz etmişlerdi, ancak Rus uzay programı son yıllarda bir dizi aksilik yaşadı.

Geçen yıl Rusya'nın Luna-25 uzay aracının kontrolden çıkıp düşmesinin ardından 47 yıl sonraki ilk Ay görevi başarısızlıkla sonuçlandı.

Moskova daha fazla Ay görevi başlatacağını ve ardından ortak bir Rus-Çin mürettebatlı görev ve hatta bir Ay üssü olasılığını araştıracağını söyledi.

Çin geçen ay ilk Çinli astronotu 2030'dan önce Ay'a göndermeyi hedeflediğini açıkladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin geçtiğimiz ay ABD'nin Moskova'nın uzaya nükleer silah yerleştirmeyi planladığı yönündeki uyarısını yanlış bularak bunun Rusya'yı Batı'nın istediği şartlarda silahlanma pazarlığına çekmeye yönelik bir oyun olduğunu söylemişti.

Kaynak: Mepa News

uyg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.