"Rusya Dera'daki muhaliflerle müzakereler yürütüyor"

"Rusya Dera'daki muhaliflerle müzakereler yürütüyor"

Rusya'nın Suriye'nin güneyindeki muhaliflerle uzlaşı için müzakereler yürüttüğü ifade ediliyor.

Suriye'de muhaliflere yakınlığıyla bilinen Nida Suriye'nin haberine göre Rusya, Suriye'nin güneyindeki muhaliflerle ateşkes için müzakereler yürütüyor.

İtalya Haber Ajansı AKI, Rusya’nın bölgedeki askeri hamleleri yanında eşzamanlı olarak, uçaksavar silahlara sahip olduklarının kesinleşmesiyle Güney Cephesi gruplarıyla gizli müzakerelere giriştiğini belirtti.

Uçaksavar olduğu anlaşılınca başladı

Ajans, özel kaynaklarına dayandırdığı haberinde müzakerelerin, Ürdün’ün başkenti Amman’da iki taraftan da uygulanan yayın yasağı altında yürütüldüğünü ifade etti. Müzakereler, bu kaynaklara göre, muhalif grupların savaş uçaklarını düşürme kapasitesine sahip silahlara sahip olması Moskova tarafından anlaşılınca başlatıldı.

Kaynaklar, müzakerelerin nihâî hedefinin ne olduğunu açıklamazken Dera’daki askeri harekatın durdurulmasında etkili olabileceği ihtimaline yer verildi.

Ajansın Yarbay İyad Barakat’ten aktardığına göre, aralarında 8 km’ye varan menzile ve helikopter düşürme kapasitesine sahip ikinci nesil Tow füzeleri de bulunan silahlar Ürdün sınırından Suriye'ye girmeye başladı.

İki uçak vurulmuştu

Güney Suriye'deki ortak operasyon odası ise, Suriye rejimine ait iki savaş uçağının Dera’ya yaptığı bombardıman esnasında vurulduğunu ve birinin Suveyda’daki Halhale Havaalanı’na inmeyi başardığını geçtiğimiz günlerde ilan etmişti.

Diğer uçak Melîha beldesinin doğusuna düşmüş ve muhalifler pilotu esir almıştı. Aynı ajansa göre muhalifler uçağı, son savaştan önce elde ettikleri düşünülen karadan havaya füzelerle vurdu.

Muhalifler teklifi reddetti

Güney Cephesi’ndeki muhalif gruplar sunulan teklifleri reddettiler ve direnmeye kararlı olduklarını açıkladılar. Suriye rejimi ve müttefiklerinin cesaretini kırmaya yetecek güçte olduklarını ve bunun için gereken silaha ve iradeye sahip olduklarını vurguladılar.

Ortak operasyon odası dün yayınladığı açıklamada, Suriye rejimi kuvvetleri ile milislerinin Busra'l Harir ve Melîha el Atş’a yönelen ve 8. gününü geride bırakan hücumdan sonra bazı noktalara ilerleyebildiklerini ancak rejimin çok sayıda kayıp verdiğini ifade etti.

Kudüs el-Arabî gazetesinin dünkü haberine göre, Güney Cephesi grupları kendilerine müzakere heyeti başkan yardımcısı Halid el-Mahamîd’in Birleşik Arap Emirlikleri’nin desteği ile sunduğu ve Güney Suriye’nin Rusya’ya teslimini öngören projeyi reddetti.

Gazetedeki yazı şu şekilde devam etti: "Gruplar, Mahamîd’in projesini reddettiler. Bu proje, çok kez tekrarlanan ve son olarak da Guta’da, Şam’da ve Humus’ta yürütülen tehcir senaryosu. Bu sebeple anlaşmayı onaylamak, Ürdün aracılığında dolaylı olarak Rusya ile anlaşmaktan başka bir şey olmayacaktır."

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.