Dera'daki rejim saldırılarında son durum

Dera'daki rejim saldırılarında son durum

Rejimin devam eden Dera saldırısında gelinen son durum.

Esed rejiminin Suriye'nin güneyindeki muhaliflerin kontrolündeki bölgelere başlattığı saldırılarda ilk hafta geride kalmış durumda. Rejim, Rusya'nın da desteğiyle bölgeye hava saldırıları düzenlerken, İran destekli milis güçlerinin eşliğinde karadan muhalif kontrolündeki bölgelere ilerlemeyi sürdürüyor.

Rejim, Doğu Guta ve Kuzey Humus'un ardından gözünü Suriye'nin güneyine dikmişti. Ülkenin güneyinde Dera ve Kuneytre illerinde muhaliflerin kontrolündeki bölgeler, İdlib'in ardından iç savaşta rejim karşıtı muhalif güçlerin elinde kalan son bölgeler.

Rejim ilk olarak Halhale Hava Üssü'nün batısından güneye doğru uzanan muhalif kontrol alanlarına yönelmişti. Esed rejimi muhaliflerin kontrolündeki izole noktaları ana bölgelerden ayırıp kuşatmaya alarak ele geçirmeyi amaçlıyor. Saldırının ilk aşamasında Lecat bölgesi bu şekilde muhaliflerden tamamen ele geçirildi.

Rusya ve İran destekli rejim, söz konusu amacı gerçekleştirmek için özellikle cephe hattının gerisinde kalan sivil ve askeri alanlara Rusya'yla birlikte yoğun hava saldırıları gerçekleştiriyor.

Hedef alınan yerler arasında Neva, Hirak, İbta, Dail, Tafas gibi yoğun nüfuslu yerleşimler de bulunuyor. 

Bölgede ortalama son durum:

4-022.jpg

Yüksek çözünürlük için görsele tıklayın

Rejim, Busra'l Harir'i ele geçirerek muhaliflere ciddi bir darbe vurmuş durumda. Şii milis güçlerle desteklenen rejim kuvvetleri bölgeden güneye doğru ilerleyerek Hirak'ı da kontrol altına almayı amaçlıyor.

Hirak hattının cephe gerisinde yer alan Museyrife bugün Rus uçakları tarafından ağır bir şekilde bombalandı. Rejim bu hattın cephe gerisini bombardımanlarla zayıflatarak, Nasib Sınır Kapısı'na doğru ilerleyişini kolaylaştırmayı amaçlıyor.

Dera'nın kent merkezinde de Bunyan el Mersus'a bağlı savaşçılarla rejim güçleri arasındaki çatışmalar özellikle şehrin batısındaki Secne Mahallesi'nde yoğunlaşmış durumda. Burada Esed rejiminin ilerleyiş girişimleri sonuçsuz kalmış vaziyette.

Esed rejimi Rusya ve İran ile birlikte oldukça yoğun bir ateş gücünü Dera bölgesine kanalize etmiş durumda. Buna  bölgedeki muhaliflerin uzun süredir savaşmamış ve bölgeyi olası bir savaşa yeterince hazırlayamamış olması da eklendiğinde rejimin bir haftalık saldırısında sergilediği hız anlaşılabilir.

Rejimin bu şekilde devam etmesi durumunda muhaliflerin kontrolündeki toprakları birbirinden ayırıp tek tek ele geçirebileceği tahmin ediliyor.

Bölgede yaşayan yüz binlerce sivilin gidebilecekleri bir başka nokta yok. Halep, Doğu Guta ve Kuzey Humus'ta yaşayan çok sayıda sivil rejimin bölgelerine saldırması sonucu tahliye edilerek başka muhalif bölgelere gönderilmişti. Ancak Dera'da böyle bir durumun mümkün olması söz konusu değil. Güney Suriye'yi kapsayacak bir tahliye anlaşmasında bölgedeki muhaliflerin ve sivillerin gidebilecekleri tek yer Ürdün. Ancak Ürdün'ün böyle bir durumu kabul edip etmeyeceği bilinmiyor.

Bu hal de bölgenin geleceğine dair endişeleri doruğa çıkarıyor. Sivillerin kaderine dair soru işaretleri günden güne artarken, Dera'da rejimin ağır saldırılarında çok sayıda sivil de hayatını kaybetmiş durumda. Bölgede askeri ve diplomatik seyrin nasıl olacağı merak konusu.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.