Rusya'dan Dera'da muhalifleri uzlaşıya zorlamak için sivil katliamı politikası

Rusya'dan Dera'da muhalifleri uzlaşıya zorlamak için sivil katliamı politikası

Rusya, rejim ve İran Dera'da saldırıların şiddetini artırdı.

*Haberdeki görseller rahatsız edici içerik barındırıyor olabilir

Suriye'nin güneyinde rejim, Rusya ve İran ittifakının saldırıları sürüyor. Dera ağırlıklı olmak üzere başlayan saldırılarda ikinci haftaya girilmiş durumda.

Muhalifler bazı bölgelerden çekildi

Esed rejimi ülkenin güneyinde Ramazan Bayramı'nın bitmesinin ardından muhaliflerin kontrolündeki bölgelere geniş çaplı bir saldırı başlatmıştı. Bu saldırıda rejim ilk olarak Lecat bölgesine saldırılarını yoğunlaştırmış, ardından bölgede muhaliflerin elindeki en büyük yerleşim olan Busra'l Harir'i ele geçirilerek güneye yönelmişti. Bu kapsamda muhalifler bazı bölgelerde rejim ile uzlaştı. Suriyeli muhalifler İbta, Dail gibi büyük yerleşimler de dahil olmak üzere bazı bölgeleri rejime terk etti. Bölgenin doğusundaki Busra'da da muhaliflerin uzlaşı için Rusya ile görüşeceği belirtiliyor.

Bölgede tahliye anlaşmalarından önce ortalama son durum şu şekildeydi:

4-022.jpg

Yüksek çözünürlük için görsele tıklayın

Cephe hatları kısa sürede çöktü

Arkasına Rusya'nın yoğun hava desteğini ve İran'a bağlı milis güçleri alan rejim kuvvetleri karşısında muhalifler ciddi bir varlık gösteremiyor. Rejimin tüm gücüyle saldırıya başlamasının ardından muhaliflerin cephe hatlarının kısa bir sürede çöktüğü ve birçok bölgeden geri çekilmek durumunda kaldıkları görüldü. Bu bölgelerde yaşayan siviller de aynı zamanda evlerini terk ederek Ürdün sınırına doğru gitmeye başladı.

Rusya muhalifleri uzlaşıya zorluyor

Esed rejimi bölgeye yönelik saldırılarını gün geçtikçe daha da ağırlaştırıyor. Bir yandan rejime bağlı savaş uçakları ve bataryalar, bir yandan da Rus savaş uçakları bölgenin en doğusundan en batısına kadar özellikle cephe gerisindeki sivil yerleşimleri ağır biçimde hedef alıyor. Rusya bunu yapmakla muhalif güçleri uzlaşı masasına çekmeyi amaçlıyor. Diğer bölgelerde de Rus savaş uçakları, özellikle sivil yaşamı için olmazsa olmaz noktaları bombalayarak muhalif güçleri uzlaşmaya zorlamıştı. Rusya'nın, cephe hatlarının gerisindeki hastaneleri, ekmek fırınlarını ve sivil alanları bombalamayı merkeze alan bir askeri politikayı benimsediği biliniyor.

Katliamların dozu arttı

Bu kapsamda savaş uçakları bugün Dera'da birçok katliama imza attı. Bu sabah saatlerinde savaş uçaklarının saldırıları özellikle sivil savunma güçlerine ve bölgeden kaçmaya çalışan sivil unsurları hedef aldı. Bu saldırılardan biri beldesinde yaşandı. Saldırıda çok sayıda sivil ve kurtarma görevlisi hayatını kaybetti. Bugün bölgede yapılan tüm bombardımanlarda onlarca sivilin yaşamını yitirdiği ifade ediliyor.

Gasm beldesinde hayatını kaybeden siviller

Ürdün sınırı açmıyor

Bölgede faaliyet gösteren muhalif gazeteciler savaş uçaklarının tüm bölgeyi ağır biçimde bombaladığını ve Türk diline "yok edilmiş/yakılmış toprak" olarak tercüme edilebilecek "scorched earth" politikasını izlediğini belirtiyor. Rejim ve Rusya Halep, Doğu Guta ve Kuzey Humus gibi diğer bölgelerde de aynı politikayı izleyerek Suriyeli muhalifleri tahliye anlaşmalarına varmaya mecbur bırakmıştı.

Bölgede sayısı 100 bini aşan sivilin evlerini terk ederek Ürdün sınırına doğru gittiği ifade ediliyor. Ancak Ürdün, Suriye ile olan sınırı açmayı reddederek sivillerin geçişine izin vermiyor. Aynı zamanda bölgede Ürdün ile olan Nasib Sınır Kapısı da bombalandı. Suriyeli muhalifler ve siviller sosyal medyada Ürdün'e yönelik "sınırı açın" şeklinde bir kampanya başlatmış durumda. Muhalifler, Ürdün siviller için sınırı açmazsa bölgede çok daha ağır sivil katliamlarının yaşanabileceğini ifade ediyor. Çatışmalar Dera kent merkezine yaklaşırken Rusya-rejim-İran ittifakının gerçekleştirdiği katliamların dozu her geçen dakika artıyor.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.