Rusya etkisi altındaki Orta Afrika Cumhuriyeti sandığa gidiyor

Rusya etkisi altındaki Orta Afrika Cumhuriyeti sandığa gidiyor

Son dönemlerde artan Rus etkinliğiyle anılan Orta Afrika Cumhuriyeti, cumhurbaşkanlığı ve meclis seçimleri için sandık başına gidiyor.

Son dönemlerde artan Rus etkinliğiyle anılan Orta Afrika Cumhuriyeti (OAC), cumhurbaşkanlığı ve meclis seçimleri için sandık başına gidiyor.

Yaklaşık 4.6 milyon nüfuslu ülkede 1.8 milyon seçmen, yarın oy kullanacak. Seçimlerde, 5 yıl boyunca görev yapacak olan cumhurbaşkanı ve 140 milletvekili belirlenecek. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ilk turda salt çoğunluk sağlanamadığı takdirde 14 Şubat'ta ikinci tur seçim yapılacak.

Cumhurbaşkanlığı için toplamda 17 aday yarışırken, mevcut Cumhurbaşkanı Faustin Archange Touadera da adaylar arasında. Orta Afrika Halk Kurtuluş Hareketi’nin (MLPC) adayı eski Başbakan Martin Ziguele, 2014-2016 geçiş dönemi Cumhurbaşkanı Catherine Samba-Panza ve OAC Yenilenme Partisi'nin (URCA) adayı Anicet-Georges Dologuele de adaylar arasında. Öte yandan, OAC Anayasa Mahkemesi tarafından adaylığına izin verilmeyen, 2013'te darbeyle yönetimden indirilen François Bozize ise Dologuele'yi destekleyeceğini açıkladı.

Çatışmalar ve artan Rus etkinliği

OAC'nin büyük çoğunluğu halen farklı silahlı gruplarca kontrol ediliyor.

3 yılı aşkın süredir ülkede varlık gösterdiği bilinen Rusya'nın ülkeye yüzlerce asker gönderdiği, bu ay resmi olarak doğrulandı.

OAC hükümet sözcüsü Ange Maxime Kazagui tarafından 21 Aralık'ta yapılan açıklamaya göre Rusya, yaptığı ikili iş birliği anlaşması kapsamında, ülkeye yüzlerce asker ve ağır silah gönderdi. Kazagui aynı zamanda Ruanda'nın da ülkeye yüzlerce asker gönderdiğini bildirdi.

Ülkede gerilim Aralık ayı ortasında günü üç büyük muhalif grubun birleşip başkent Bangui'ye ilerlemesi ve eski devlet başkanı Francois Bozizé'nin darbe girişimiyle suçlanmasıyla beraber arttı. Muhalefet, 27 Aralık'ta düzenlenmesi planlanan seçimlerin, ülkede huzur ve güvenlik tesis edilene dek ertelenmesi gerektiğini savunuyordu.

OAC, 2012 yılında bir iç savaşa sürüklenmiş, başkan Bozizé, Müslüman azınlığın oluşturduğu Seleka milislerinin ilerleyişi karşısında tutunamayarak 2013 yılında istifa etmişti.

Rusya'nın varlığını artırdığı ülkede mevcut başkan Faustin-Archange Touadéra'nın güvenliği Rus paralı askerlerce sağlanıyor. Rusya'nın OAC'de çok sayıda askeri de mevcut.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.