Rusya etkisini artırıyor: Putin'e yakın oligark Selanik Limanı'nı aldı

Rusya etkisini artırıyor: Putin'e yakın oligark Selanik Limanı'nı aldı

Yunanistan’ın Selanik şehrindeki limana ait hisselerin yüzde 67’sini alan Belterra Investments şirketi, ticari olarak limanı kontrol altına aldı.

Yunanistan’ın Selanik şehrindeki limana ait hisselerin yüzde 67’sini alan Belterra Investments şirketi, ticari olarak limanı kontrol altına aldı. Belterra Investments şirketinin sahibi Putin’e yakınlığıyla tanınan Yunan asıllı oligark İvan Savvidis, Rus istihbarat servislerinin yürüttüğü propaganda ve kampanyalarda aktif rol aldı.

İvan Savvidis Kimdir?

1958 Gürcistan, Tsalka doğumlu İvan Savvidis eğitimi Moskova’da aldı. Gorbaçov sonrası döneminde fabrikaların özelleştirilmesini fırsat bilerek ülkenin en büyük tütün fabrikalarını devralarak kısa sürede oligarklar arasına girer ve milyarder olarak ün yapar. Putin’e yakınlığıyla tanınır. Zamanında Rusya milletvekilliği ve AB Parlamento üyeliğini yaptı. Yunanistan’da önemli yatırımları olan Savvidis Selanik’teki Makedonya Oteli’nin ve PAOK Futbol Kulübünün sahibi. Vladimir Putin’in en yakın çevresinde bulunan Savvidis Rus özel servislerinin desteğinden de karşılıklı olarak yararlanıyor.

Yunan asıllı oligarkı Rusya, Ukrayna Ortodoks Kilisesine bağımsızlığı verilmesini engellemek için Fener Rum Patriği Bartholomeos’a baskı uygulamak için kullanmıştı.

"Selanik limanı Rus istihbaratın aktarma üssüne dönüşecek"

Bunun dışında Karadağ limanlarından Ortadoğu ülkelerine gönderilen kaçak malların kontrolünü Savvidis’in kontrolünde bulunuyor. Kaçak mallar Ortadoğu’ya, işgal altındaki Kırım üzerinden yerel suç gruplarının ve Rus özel servislerinin gözetimi altında gönderiliyor. Ukraynalı siyaset uzmanı Oleksandr Kovalenko’ya göre, Selanik limanını kontrol altına alan Yunan asıllı Rus oligarkın yasadışı gelirinin hızla artmaya devam edecek. Böylece Selanik limanı yakın gelecekte kaçakçılık merkezi ve Rusya’nın Yunanistan’daki etkisini artıracak bir dayanak haline gelecek. Bununla birlikte Savvidis’in geçmişi dikkate alındığında, Selanik limanının Rus istihbaratı tarafından etkin bir şekilde kullanılacağı öngörülüyor.

Kaynak: Kırım Haber Ajansı QHA

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.