Rusya gazı kıstı Avrupa'da fiyatlar arttı

Rusya gazı kıstı Avrupa'da fiyatlar arttı

Rusya’nın Almanya’ya giden Kuzey Akım 1 boru hattında akış miktarını kapasitenin yüzde 40’ından 20’sine düşürmesinin ardından Avrupa’da doğal gaz fiyatları yüzde 2 civarında arttı.

Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) Başkanı Fatih Birol bu kış kıtada gaz kesintilerinin yaşanabileceği uyarısında bulundu.

Bugünkü artışla girlikte kıtada gaz fiyatları, işgalin başladığı dönemden sonra en yüksek seviyesine çıkmış oldu.

İşgal öncesinde Almanya doğal gaz ihtiyacının yarısını bu boru hattından karşılıyordu. İşgalin ardından bu, ihtiyacın çeyreğine düştü.

Polonya ise Norveç’ten gelen boru hattının açılmasıyla birlikte yıl sonuna kadar Rus gazını kullanmayı tamamen bırakacaklarını duyurdu.

Polonya Başbakanı Morawiecki “Rusya bize, Almanya’ya yaptığı gibi şantaj yapamayacak” dedi.

Avrupa’da gaz fiyatları MW başına 204,8 euro ile, 8 Mart’taki tüm zamanların zirvesi olan 210 euroya yaklaştı.

İngiltere’deki gaz fiyatı ise yüzde 7 artışla geçen yılın aynı döneminin altı katına çıktı.

 BBC’ye konuşan Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Birol “Doğal gaz tüketiminde ciddi bir azaltma yapılmazsa bu kış Avrupa’da ciddi gaz kesintileri görebiliriz” dedi.

Birol, hükümetleri acilen gaz yerine başka kaynaklara yönelmeye ve kışın kesinti yaşanması durumunda da bunun ekonomiye etkisini azaltacak önlemler almaya davet etti.

Avrupa Birliği kışa kadar doğal gaz rezervlerini artırmak için zamanla, yeni gaz kaynaklarına erişim için ise Çin’le yarışıyor.

Uluslararası Enerji Ajansı ilk büyük küresel enerji krizine girdiğimiz uyarısında bulundu. Krizin merkezinde Avrupa olsa da Moskova’nın enerjiyi “silah olarak kullanmasının” etkisi dünya genelinde hissediliyor.

Analistler fiyatların daha da yükselebileceğini söylüyor.

En büyük umudumuz önümüzdeki kışın hafif geçmesini dilemek olabilir.

Kaynak: BBC Türkçe

facebanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.