Rusya: Gazze'de gerilimi azaltmak için Türkiye ile işbirliğine hazırız

Rusya: Gazze'de gerilimi azaltmak için Türkiye ile işbirliğine hazırız

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ülkesinin Gazze'deki savaşın sona ermesi için Türkiye ile işbirliği yapacağını söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İsrail'in Gazze'ye yönelik ölümcül saldırıları devam ederken ülkesinin Filistin-İsrail çatışmasının yatıştırılması ve çözüme kavuşturulması için Türkiye ile işbirliğine hazır olduğunu söyledi.

Hamas öncülüğündeki Filistinli grupların İsrail yerleşimlerine yönelik 7 Ekim'de düzenlediği saldırıda 1400 İsraillinin ölmesi sonrası İsrail Gazze'ye yönelik hiçbir ayrım gözetmeyen bombardımana başladı.

İsrail'in hava saldırılarında şu ana dek 1500'den fazlası çocuk olmak üzere 4137 kişi hayatını kaybetti. İsrail savaş uçakları sivil yerleşimlerin yanı sıra Gazze Şeridi'nde hastane, okul, cami ve kiliseleri dahi hedef adlı.

Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'da bir basın toplantısı düzenleyen Lavrov, Rusya'nın Türkiye ile "sürekli temas halinde" olduğunu belirtti.

Lavrov, "Her türlü yapıcı öneriyi görüşmeye hazırız. Geçen gün haberini aldığım bu girişim, açıkça gerilimi düşürme ve durumu normalleştirme arzusundan kaynaklanıyor" dedi ve ekledi:

"Biz her türlü yaklaşımın tarafların çıkarları arasındaki dengeye dayanması gerektiğini savunuyoruz, birilerinin çıkarlarını diğerlerini ihlal etme pahasına dayatmaya değil. Bana öyle geliyor ki Türkiye'nin girişimi böyle bir dengeyi sağlama arzusundan kaynaklanıyor. Bu girişimin değerlendirilmesinde işbirliği yapmaya hazırız."

"Savaş bölgesel bir çatışmaya dönüşebilir"

Lavrov ayrıca İsrail'in Gazze'ye yönelik bombardımanına da değinerek savaşın bölgesel bir çatışmaya dönüşebileceğini söyledi.

Lavrov, çatışmanın şiddetlenebileceği endişesiyle ateşkes çağrısında bulunan BM Güvenlik Konseyi kararını veto ettiği için ABD'yi eleştirdi:

"Her şeyi yine İran'ın üzerine yıkma girişimlerine tanık oluyoruz. Bunları oldukça provokatif buluyoruz. İran yönetimi sorumlu ve dengeli bir tutum sergiliyor ve bu çatışmanın tüm bölgeye, komşu ülkelere yayılmasını önleme çağrısında bulunuyor"

Rus Dışişleri Bakanı, çatışmaların durdurulması ve insani yardım sağlanması için çaba gösterilmesi çağrısında bulunan bir BM Güvenlik Konseyi kararının çatışmayı çözebileceğini söyledi:

"Beklentiler nelerdir? İlgili ülkelerin istişarelerinin devam edeceğini varsayıyorum. Mısır inisiyatif alıyor. Hepimiz Gazze Şeridi'nde gerilimin azaldığını görmek istiyoruz" dedi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da Çarşamba günü yaptığı açıklamada Türkiye'nin Filistin için garantör olmaya hazır olduğunu ve bölgede barışın "iki devletli çözüm" ile mümkün olduğunu söyledi.

Fidan, "Filistin tarafına garantör olacak ülkeler bölgeden olmalı. Buna Türkiye de dahildir.  Diğer ülkeler de İsrail için garantör olmalı" dedi ve ekledi:

"Her iki tarafın da kabul edebileceği bir anlaşmaya varıldıktan sonra garantör ülkeler sorumluluk üstlenmelidir. Eğer İsrail bölgede kalıcı barış ve kendisi için güvenlik istiyorsa, Filistinlilerin bir devleti olmalı."

Kaynak: Mepa News

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.