Rusya ikinci uçak gemisi için düğmeye bastı

Rusya ikinci uçak gemisi için düğmeye bastı

Ruslar, ellerindeki tek uçak gemisi olan Amiral Kuznetsov'u Suriye'de göreve göndermişti.

Rus Donanması'ndan üst rütbeli bir yetkilinin 25 Şubat'ta yerel medyaya yaptığı açıklamaya göre Rusya, yeni bir uçak gemisi için çalışmalara başlamaya hazırlanıyor.

Proje 23000E Shtorm (Fırtına) olarak adlandırılacak gemi, 90'a yakın uçak taşıyabilecek. 330 metre uzunluğa ve 30 metre genişliğe sahip olacak platformun azami hızı ise 30 knot olacak.

Rus donanması hizmetinde halihazırda yalnızca tek bir uçak gemisi bulunuyor; Amiral Kuznetsov.

Amiral Kuznetsov’un Tarihi

Suriye Gündemi'nin aktardığına göre; Siparişi Sovyetler Birliği döneminde, 1981 yılında verilen Amiral Kuznetsov uçak gemisi, 1983 yılında kızağa çıkmış, 1985 Aralığındaysa denize indirilmişti. 1991 yılında “Kızıl Donanma”da hizmete giren Amiral Kuznetsov, ancak 1995 yılında tam olarak operasyonel hale gelebildi. Sovyetler’in çöküşü ve Rusya Federasyonu’nun o dönemlerde yaşadığı ağır ekonomik kriz, Amiral Kuznetsov’u da etkiledi.

Akdeniz'deki Amiral Kuznetsov’un ürettiği duman iniş-kalkışları zorlaştırıyor Akdeniz’deki Amiral Kuznetsov’un ürettiği duman iniş-kalkışları zorlaştırıyor

Sovyetler tarafından aynı sınıfta üretilen Varyag gemisi hiç bir zaman tamamlanamadı ve 1998 yılında gemiye Ukrayna tarafından el konuldu. Aynı gemi 2000 yılında Çin’e götürülmek için hazırlandı ve 2 yılı süren bir sürecin ardından Şubat ayında Çin’e ulaştı. Çin’in Ukrayna’dan satın atıldığı Varyag, Liaoning olarak 2012 yılında aktif olarak Çin donanmasında uçak gemisi olarak göreve başladı.

Özellikle ABD’deki uçak gemileriyle belli teknik farklılıklar gösteren Amiral Kuznetsov, Rusya Donanması tarafından “ağır uçak taşıyan kruvazör” olarak nitelendiriliyor.

2012 yılında Akdeniz’e yönelen Amiral Kuznetsov, iç savaşın başladığı Suriye’deki Tartus Limanı’na uğradı. 2014’yse yine Doğu Akdeniz’de Kıbrıs’a kadar geldi ve tekrar Rusya’nın Kuzey Buz Denizi’ndeki Severodvinsk’te yer alan deniz üssüne döndü.

Rus Donanması’na ait tek uçak gemisi olan Amiral Kuznetsov, denize indirildiği günden bugüne kadar çok sayıda kaza, teknik arıza ve başarısızlıklara sahne oldu. 

 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.