Rusya ile İngiltere arasındaki askeri-siyasi gerilimin nedeni Kırım

Rusya ile İngiltere arasındaki askeri-siyasi gerilimin nedeni Kırım

Karadeniz'de Rusya ile İngiltere arasında dün yaşanan askeri gerilim, tarafların birbirini suçladığı diplomatik bir gerilime dönüştü.

Rusya'nın dün Karadeniz'de bir İngiliz gemisine ateş açmasıyla başlayan Rusya-İngiltere geriliminin tırmandığı gözlemleniyor. İki taraf da birbirini yaşanan bu olayla ilgili yaptıkları açıklamalarda "yalancılıkla" suçluyor.

Rusya olayla ilgili yaptığı açıklamada İngiliz savaş gemisinin kendi karasularını ihlal ettiğini ve bu nedenle uyarıldığını, geminin uyarıya aldırmaması üzerine ateş açıldığını iddia etti.

İngilizler Rusların iddialarını yalanlıyor

Bu iddiayı yalanlayan İngilizler savaş gemilerinin Ukrayna'nın karasularında ve bu ülkeden izinli olarak seyrettiğini, Rus güçlerince gemilerine uyarısız ateş açıldığını ifade ettiler. İngiltere'nin bu iddiası ise Rusya tarafından yalanlandı.

Rusya'nın Moskova'daki İngiliz büyükelçisinden  açıklama istediği aktarılıyor. Krizin daha da büyümesi durumunda İngiliz büyükelçinin sınır dışı edebileceği belirtiliyor.

"Anlaşmazlığın nedeni Kırım'ın kime ait olduğu konusu"

Yaşanan bu krizin asıl nedeninin Kırım'ın ve Kırım karasularının Rusya'ya mı, Ukrayna'ya mı ait olduğuna dair anlaşmazlıktan kaynaklandığı biliniyor.

2014'te Ukrayna'ya ait Kırım'ı işgal ve ilhak eden Rusya, bölgenin Karadeniz'deki geniş karasularında da hak iddia etmişti.

İngiltere de dünya ülkelerinin ezici çoğunluğu gibi Kırım'ın Rusya'ya ilhakını tanımadığından Kırım karasularını Ukrayna'ya ait görüyor. Bu nedenle Kırım karasularına giriş için Ukrayna'dan izinli olmayı yeterli görüyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.