Rusya Navalny ile bağlantılı örgütlerin faaliyetlerini askıya aldı

Rusya Navalny ile bağlantılı örgütlerin faaliyetlerini askıya aldı

Rusya’da yargı hapiste bulunan muhalif Aleksey Navalny ile bağlantılı olduğu düşünülen örgütlerin faaliyetlerini askıya aldı.

Rusya’da yargı hapiste bulunan muhalif Aleksey Navalny ile bağlantılı olduğu düşünülen örgütlerin faaliyetlerini askıya aldı.

Rus muhalife yakınlığıyla bilinen Yolsuzlukla Mücadele Fonu’nun Direktörü Ivan Zhdanov, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, savcılık kararıyla faaliyetlerinin askıya alındığını duyurdu.

Savcılık talebinin fotoğrafını da mesajına ekleyen Zhdanov, “Onlar, ‘faaliyetlerinizden korkuyoruz, gösterilerinizden korkuyoruz, kime oy verileceği yolundaki tavsiyelerinizden korkuyoruz', diyerek çığlık atıyor.” dedi.

Navalny’nin Moskova’daki bürosu da, Telegram aracığıyla yaptığı açıklamada, kendilerine eskisi gibi çalışamayacakları talimatının aktarıldığını duyurdu.

Açıklamada, “Mücadele etmek kolay değil, ama sonunda kazanan biz olacağız. Çünkü biz güçlüyüz ve haklıyız. “denildi.

Moskova savcılığı, nisan ayı ortalarında daha önce “aşırı uç” olarak değerlendirdiği Navalny ile bağlantı örgütleri ülke genelinde kapatılması ve yöneticilerini ağır bir cezalandırılmasını talep etmişti.

Savcılık, bu muhalif kuruluşları, Rusya’yı “istikrarsızlaştırmaya yönelik koşullar yaratmaya çalışmakla” suçluyor.

Savcılık tarafından yapılan başvuru ile ilgili ilk duruşmayı bugün gerçekleştiren mahkemenin, şimdilik faaliyetleri askıya alınan bu kuruluşların tamamen kapanıp kapanmayacağı yolundaki kararını perşembe günü vermesi bekleniyor.

Cezaevindeki Rum muhalif açlık grevine gitmişti

Navalny, 23 Nisan’da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, cezaevinde başlattığı açlık grevine son verdiğini açıklamıştı.

Moskova Şehir Mahkemesi, 2 Şubat'ta Navalnıy'ın geçmişte yolsuzluk davası sonucunda verilen 3,5 yıllık ertelenmiş hapis cezasını, evde geçirdiği cezayı da hesaplayarak 2,5 yıllık normal hapis cezasına çevirmişti.

Kremline muhalif Navalny, bulunduğu hapishanede tıbbi yardım talebinin reddedilmesini gerekçe göstererek açlık grevine başladığını 31 Mart'ta duyurmuştu.

Rusya Federal Cezaevi Servisi, Navalny'nin Vladimir bölgesindeki hükümlüler için tahsis edilen hastaneye sevk edildiğini açıklamış, Navalnıy'nın her gün muayene edildiğini ve sağlık durumunun tatmin edici olduğunu ileri sürmüştü. Ancak, Navalny'nin ekibi, Rus muhalifin analiz sonuçlarına göre yakında ölebileceği uyarısında bulunmuştu.

Kremlin'e muhalif Aleksey Navalny’a destek amacıyla ülke genelinde 21 Nisan'da izinsiz gösteriler düzenlenmişti.

Batı'dan Rusya'ya Navalny ile ilgili tepki

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, 18 Nisan'da Navalny'nin sağlık durumundan endişe duyduklarını belirterek, "Rus makamlarına Navalny'nin güvendiği sağlık profesyonellerine erişimine acilen izin vermesi çağrısında bulunuyoruz. Rum makamları, Navalny'nin cezaevindeki güvenliği ve sağlığından sorumludur." ifadelerini kullanmıştı.

ABD yönetiminden, "Navalny ölürse, bunun Rusya hükümeti için sonuçları olur." açıklaması yapılmıştı.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, Rus yetkililere, Navalny'a gerekli tıbbi tedaviyi sağlaması çağrısı yapmıştı.

İngiltere ile Almanya ise Navalny’nin sağlığı konusunda endişe duyduğunu bildirmişti.

Kaynak: Euronews

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.