Rusya Savunma Bakanı Şoygu Halife Hafter ile Libya'yı görüştü

Rusya Savunma Bakanı Şoygu Halife Hafter ile Libya'yı görüştü

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, dün, Libya Ulusal Ordusu (LUO) Komutanı Halife Hafter ile bir araya geldi.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, dün, Libya Ulusal Ordusu (LUO) Komutanı Halife Hafter ile bir araya geldi. Görüşmede, Libya'daki gelişmeler ve siyasi süreci ilerletmeyle ilgili konular ele alındı.

Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, ‘Libya'nın bağımsızlığı, egemenliği ve toprak bütünlüğünü korumayı amaçlayan siyasi bir çözüme alternatif bulunmadığı’ vurgulandı.

Söz konusu açıklamaya göre Berlin Konferansı'nda alınan kararların uygulanması ve gerginliği azaltma çabalarının sürdürülmesi gereğine değinen taraflar, Libya'da ateşkesin sağlanması ve ülkedeki durumun iyileştirilmesine yönelik sürecin başlatılması için 13 Ocak'ta Moskova'da yapılan görüşmelerin önemine işaret etti. Rus bir kaynak, Moskova’da gerçekleştirilen görüşmelerin Libya'da ateşkes anlaşması sağlanması yönünde başarısız olunmasının ardından Moskova’nın Libya’daki tarafları bir araya getirecek yeni bir müzakere turu davetinde bulunabileceği ihtimaline dikkat çekti.

Moskova, Libya çatışmasının tarafları arasında bir dizi dolaylı müzakereye ev sahipliği yaptı. Doğrudan diyaloğu reddeden iki tarafla da Rus ve Türk arabuluculuğunda ayrı ayrı görüşmeler gerçekleştirildi. Ancak ateşkes kararını sağlayan herhangi bir anlaşmaya varılamadı. Tüm bunların ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e bir mektup gönderen Hafter, Moskova'nın bu konudaki çabalarına övgüde bulunarak, Moskova'da olası başka bir diyalog turuna katılmaya istekli olduğunu ifade etti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun İtalya Dışişleri Bakanı Di Maio ve Savunma Bakanı Lorenzo Guerini ile bir araya gelmesiyle, Moskova, Libya dosyası ile ilgili temaslarını yoğunlaştırdı.

Lavrov, Avrupa Birliği'nin (AB) Libya'ya yönelik silah ambargosunu izlemek için başlatmayı planladığı yeni misyonun Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) tarafından onaylanması gerektiğine değindi.

Müzakerelerin ardından ortak basın açıklamasında konuşan Lavrov, BMGK kararlarına sıkı sıkıya bağlı kalınması gerektiğini vurgulayarak ‘BMGK’nın saygınlığını ve yetkilerini ihlal edecek herhangi bir adım atılmaması gerektiğine’ değindi.

Toplantı sırasında iki taraf da Libya konusunda yoğun bir diyaloğu destekleme ve Libya’da uzlaşmaya varılmasıyla ilgili önümüzdeki haftalarda bir araya gelme konusunda anlaşmaya vardı.

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.