Rusya Suriye'deki 'ABD işgalinden' şikayetçi

Rusya Suriye'deki 'ABD işgalinden' şikayetçi

Rusya 'ABD’nin Suriye’nin bir bölümünü işgali’ ile ilgili tartışmaları Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi oturumlarına taşıma çağrısında bulundu.

Rusya, Suriye’de ABD karşıtı hamlelerinin dozunu artırdı. Rusya Savunma Bakanlığı dün ‘ABD’nin Suriye’nin bir bölümünü işgali’ ile ilgili tartışmaları mevcut Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurul toplantıları ve BM Güvenlik Konseyi (BMGK) oturumlarına taşıma çağrısında bulundu.

Rusya Savunma Bakanlığı Ulusal Savunma Kontrol Merkezi Başkanı Mihail Mizintsev yaptığı açıklamada, “İkiyüzlülük, ABD ve müttefiklerinin dış politikasının baskın özelliği haline geldi” ifadelerini kullandı. Washington’ın politikalarına karşı harekete geçilmesi gerektiğini ifade eden Mizintsev Suriye'deki ABD varlığıyla ilgili dosyanın BMGK ve BM Genel Kurul'una sunulduğunu kaydetti. Mizintsev, Washington’ın ABD güçleri ve milislerinin kontrolü altındaki Suriye’nin bir bölümüne yasa dışı bir işgali dayattığını söyledi.

Bunun BMGK’nın ABD’nin Suriye’deki yasa dışı eylemlerini derhal dikkate alması için ‘iyi bir sebep olduğunu’ ifade eden Rus komutan, Rusya Savunma Bakanlığı’nın BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) temsilcilerine konunun dün başlayan 74’üncü BM Genel Kurul oturumlarında gündeme getirilmesi çağrısında bulunduğunu aktardı.

Rukban: 'Ölüm kampı'

Bununla birlikte Mizintsev, Rus ve Suriye Kuruluşlararası Koordinasyon Merkezi’nin Suriyeli mültecilerin ülkesine geri dönmeleriyle ilgili yapılan acil ortak oturumunda, ABD’yi ‘tek taraflı yıkıcı politikalar’ sürdürmekle suçladı. Mizintsev, “Washington, Suriyeli sivilleri kurtarmak için BM ile işbirliği içinde yürütülen Rukban Kampı tahliye planının uygulanmasını engellemek için her şeyi yapıyor” ifadelerini kullandı.

Suriye’deki Rus Uzlaştırma Merkezi Başkanı General Alexey Pachin, Rukban Kampı sakinlerinin tahliyesinin 30 gün süreceğini kaydetti. Pachin, “BM ve Suriye Kızılayı'nın ortak operasyonel planı, kampta kalanların operasyonun başlamasından sonraki 30 gün içinde 3 bin ile 3 bin 500 kişilik gruplarla tahliye edilmesi şeklinde gerçekleşmesini öngörüyor” diye konuştu.

Rukban Kampı, Suriye-Ürdün sınırının yakınındaki et-Tanf bölgesinde Washington’ın askeri bir üssünün bulunduğu, Suriyeli muhalif grupların unsurlarının da yer aldığı bir noktada bulunuyor. Moskova birçok kez Washington’ı sivilleri ‘rehine’ olarak kullanmak ve kamptan çıkmalarını engellemekle suçladı.

haber-altliklari.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.