Rusya Suriyeli mahkumun infaz edildiği görüntülerin soruşturulmasını reddediyor

Rusya Suriyeli mahkumun infaz edildiği görüntülerin soruşturulmasını reddediyor

Kremlin sözcüsü Dimitry Peskov, Rus paralı askerlerinin Suriyeli bir mahkumun başını kestiğini gösteren görüntülere dair soruşturma başlatılmasını reddediyor.

Vladimir Putin'in sözcüsü Dimitry Peskov, Rus paralı askerleri olan bir grubun Suriyeli bir mahkumun başını kestiğini gösteren görüntülere dair soruşturma başlatılmasını üst üste iki gündür reddediyor.

Maktul 2017'de öldürülmüştü, ancak giderek artan işkencenin tamamını içeren video henüz geçen hafta ortaya çıktı.

Görüntüler, kamuflajlı bir grup erkeğin, askeri bir tahkim aletiyle kafası ve kollarını kesmeden önce balyozla maktulün bacaklarını kırdığını, ardından göğsünü ezdiğini gösteriyor. Videodaki grup başsız cesedi bacaklarından asıyor ve vücudunu ateşe veriyor.

Kremlin basın sözcüsü Dimitry Peskov, görüntüleri “kesinlikle şoke edici” diye tanımladı.

Ancak, videodaki Rusça konuşan dört askerin, Rus Devlet Başkanı Putin'in yakın bir müttefiki tarafından kontrol edilen özel bir askeri grubun üyeleri olup olmadığına değinmediği gibi, soruşturma başlatılacağını da duyurmadı.

"Kim oldukları hakkında bilgimiz yok"

Cuma günü gazetecilere verdiği günlük bilgilendirme toplantısı sırasında, “Bu insanlar hakkında hiçbir bilgimiz ve kendileriyle bir ilişkimiz yok” dedi. Cumhurbaşkanının bir devlet soruşturması açılmasına gerek görüp görmediği sorusuysa “cevapsız" bırakıldı.

Videonun bir bölümü iki yıl önce ortaya çıkmıştı, ancak yapılan işkencenin boyutları videonun tamamının henüz geçen hafta yayınlanmasıyla netlik kazandı. Suriye vatandaşı Muhammed Taha İsmail El-Abdullah olduğu tespit edilen maktulün, ülkesinin cumhurbaşkanı Beşar Esed'e bağlı bir birlikten firar ettiği anlaşılıyor. Videonun muhtemelen Palmira'nın batısındaki bir petrol sahasında çekildiği düşünülüyor.

"Askerlerin kim oldukları tespit edildi"

Rus basını, görüntülerde yer alan askerlerin yüz tanıma yazılımı kullanılarak tespit edildiğini duyurdu. Askerlerden Vladislav A. ve Stanislav V. oldukları tespit edilen ikisinin Suriye'deki Wagner birimlerinde istihdam edildikleri biliniyor.

The Independent, Moldova-Rusya çifte vatandaşı Vladislav A'nın 2018'de öldürüldüğü bilgisine ulaştı. Stanislav V'in akıbetiyse belirsiz.

Wagner, devlet başkanıyla yakın bağı ve şirketlerine verilen çok sayıda devlet ihalesi nedeniyle "Putin'in şefi" lakabıyla anılan Yevgeny Prigozhin'le ilişkili askeri bir yüklenici firma.

Ülke dışında savaşmak üzere paralı asker çalıştırmak Rus yasaları uyarınca yasak. Bu, Wagner'in - Rus ordusunun gölgesinde - Ukrayna, Ortadoğu ve Afrika genelindeki saldırgan büyümesine engel olmadı.

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.