Rusya: Türkiye'nin 'Ukrayna barış planı' açıklamalarına katılmıyoruz

Rusya: Türkiye'nin 'Ukrayna barış planı' açıklamalarına katılmıyoruz

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, Türkiye’nin Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’in önerdiği ‘barış planına’ ilişkin değerlendirmelerine katılmadıklarını açıkladı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, bugünkü basın toplantısında Türkiye’nin Ukrayna lideri Zelenskiy tarafından teklif edilen ‘barış planına’ ilişkin değerlendirmelerine Rusya'nın katılmadığını ve söz konusu planın Rusya için kabul edilemez olduğunu ifade etti.

Zaharova, “Türkiye'nin, Zelenskiy’in sözde barış planına ilişkin değerlendirmesini çok iyi biliyoruz, ona katılamayız, Ankara'nın Kiev rejiminin bu girişimine verdiği desteğin, Ukrayna'da barışı sağlamanın en uygun yollarını aramaya katkıda bulunması pek olası değil, bu planın ülkemiz için kabul edilemez olduğunu birçok kez söyledik” diye konuştu.

Çavuşoğlu: Türkiye olarak Ukrayna'nın barış planını destekliyoruz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Rusya-Ukrayna savaşındaki barış tartışmaları hakkında  "Tabii ki hedefimiz kalıcı bir barış ve karşılıklı kabul edilebilir bir çözüm. Biz bu savaşın müzakere masasında sona ereceğine inanıyoruz ve bunu ne kadar erken gerçekleştirebilirsek o kadar iyi olacaktır. İşte bunun için zaten yoğun bir çaba sarf ediyoruz. Genel çerçeveye bakacak olursak bu İstanbul'da geçtiğimiz yıl Mart ayında aslında bir çerçeveye oturtulmuştu. Ama tabii ki yeni parametreler, gerçekler var. Rusya şu anda müzakerelere hazır olduğunu ifade ediyor. Zelenskiy ise 10 noktalı bir barış planı önerdi. Biz Türkiye olarak bu barış planını destekliyoruz ve bunun üstüne çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ve bir ya da birkaç tanesini başkanlık etmeyi hedefliyoruz.

Aslında Türkiye gerçekten bu konuda çok yoğun çaba sarf eden bir ülke. Ve savaşa rağmen diplomasinin gerçekten sonuçlarını gördüğümüze inanıyorum. Yine savaş esirlerinin değişimi, Zaporijya görüşmeleri gibi birçok başka boyutta devam eden görüşmeler var. İstanbul'da özellikle bazı görüşmelere ev sahipliği yapıyoruz. Şunu ifade etmek istiyorum, evet, bir savaş devam ediyor ama biz her iki tarafla da bir etkileşim içerisindeyiz, bir angajman içerisindeyiz. Bu savaşa bir an önce son vermeye çalışıyoruz." ifadelerini kullanmıştı.

Ukrayna'nın barış planı nedir?

Zelenskiy, barış formülünü ilk olarak kasım ayında düzenlenen G-20 Zirvesinde açıklamıştı.

Ukraynalı liderin yol haritası şu maddeleri öngörüyor: 

1. Nükleer güvenlik

Avrupa'nın en büyük nükleer santrali olan ve şu anda Rus işgali altında bulunan Zaporijya ve çevresinde güvenliğin yeniden tesisine odaklanılması.

2. Gıda güvenliği

Ukrayna'nın, dünyanın en yoksul ülkelerine yaptığı tahıl ihracatının korunması ve güvence altına alınması.

3. Enerji güvenliği

Rus enerji kaynakları üzerindeki fiyat kısıtlamalarına odaklanmanın yanı sıra Ukrayna'ya, yarısı Rus saldırıları nedeniyle zarar gören enerji altyapısını onarması için yardım.

4. Esirlerin ve sürgünlerin serbest bırakılması 

Savaş esirleri ve Rusya'ya sürgün edilen Ukraynalı çocuklar dahil tüm tutukluların ve sürgün edilenlerin serbest bırakılması.

5. Toprak bütünlüğü

Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün yeniden tesisi ve Rusya'nın BM Şartı uyarınca bunu yeniden teyit etmesi ki Zelenskiy bunun zaten "müzakereye bağlı olmadığını" söylemişti.

6. Rus birliklerinin geri çekilmesi 

Rus askerlerinin geri çekilmesi, çatışmaların durdurulması, Ukrayna'nın Rusya ile olan devlet sınırlarının yeniden tesisi.

7. Adaletin tesisi 

Rus savaş suçlularının yargılanması için özel bir mahkeme kurulması da dahil olmak üzere adaletin tesisi.

8. Çevrenin korunması

Ekosit (ekolojik tahribat), mayın temizleme ve su arıtma tesislerinin restorasyonuna odaklanarak çevrenin korunması.

9. Çatışmanın tırmanmasının önlenmesi

Ukrayna için garantiler de dahil olmak üzere Avrupa-Atlantik alanında güvenlik mimarisinin oluşturulması.

10. Savaşın sona erdiğinin teyidi

Savaşın sona erdiğinin teyidi olarak ilgili taraflarca imzalanmış (bağlayıcılığı bulunan) bir belge.

Kaynak: Mepa News, Sputnik, Euronews

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.