Rusya ve Esed güçlerinden Akdeniz’de ortak tatbikat

Rusya ve Esed güçlerinden Akdeniz’de ortak tatbikat

Rusya ve Esed güçleri, Akdeniz kıyısındaki Tartus Limanı’nda yürüttüğü ortak tatbikatı tamamladı.

Rusya ve Esed güçleri, Akdeniz kıyısındaki Tartus Limanı’nda yürüttüğü ortak tatbikatı tamamladı. Tatbikatta denizlerdeki uluslararası ekonomik faaliyetin korunmasına odaklanıldı.

Müşterek tatbikatın komutanlığını yapan Aleksander Yuldaşev, üç gün süren ortak tatbikata 2 bin asker ve 7 savaş gemisinin katıldığını açıkladı.

Yuldaşev, yaptığı açıklamada, Esed rejimine bağlı donanma gemilerinin mürettebatlarının Tartus Limanı yakınlarında mayın arama eğitimi aldığını belirtti. Tatbikat sırasında Rus hava savunma sistemi Pantzer-S sahil bölgesinde hava güvenliğini sağladı.

Bunun yanında Rus askeri polisi ve Esed güçleri, koruma, kontrol ve denetim tedbirleri konularında eğitildi.

Rusya ve Suriye tarafı geçtiğimiz ay yine Tarsus Limanı’nda deniz güvenliğini korumak için tatbikat gerçekleştirmişti.

Diğer yandan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin (SOHR) aktardığına göre, Rus güçleri Kamışlı Havalimanı’ndaki kuvvetlerini gelişmiş füze sistemleriyle donattı. Bu adımın Suriye’nin kuzeydoğusunda Rus ve Amerikan güçleri arasında gerginliğin tırmandığı bir dönemde gelmesi dikkati çekti.

SOHR, yaptığı açıklamada, ABD ve Rus güçleri arasında, her iki tarafın da Halep-Haseke stratejik karayolu üzerindeki nüfuzunu artırma girişimi nedeniyle devam eden bir gerilim olduğunu gözlemlediklerini aktardı.

Açıklamada ABD güçlerinin Rus askeri araçların çeşitli bölgelerden geçişini engellemesi nedeniyle bu gerilimin son dönemde büyük ölçüde arttığını ve bölgede iki taraf arasında her gün sürtüşmelere tanık olunduğu belirtildi.

Bunun yanı sıra ABD güçlerinin, Rusya'nın söz konusu bölgelerdeki rolünü azaltmak ve Rus güçlerin M4 karayolunu Türkiye sınırındaki bölgelere doğru kullanmasını önlemek amacıyla Halep-Haseke otoyolunda yoğun devriye faaliyetleri yürüttüğü kaydedildi.

SOHR’un kaynaklardan aktardığına göre, ABD güçlerinin geçtiğimiz gün de Tel Fahhar köyü yakınlarında Derik’e geçmek isteyen Rus devriyesini durdurması gerginliğe neden oldu. Rus güçlerin iki saat bekletildiğini kaydeden kaynaklar, YPG'nin araya girmesiyle Rus devriyesinin Derik güzergahında devam ettiğini ABD devriyesinin de Rumeylan Üssü’ne doğru hareket ettiğini belirtti. Normal şartlarda toprak yolu kullanana Rus güçlerinin, otobanı kullanmasının kötü hava şartlarından kaynaklandığı ifade edildi.

SOHR, geçtiğimiz Cuma günü de ABD güçlerinin, Rus güçlere ait 40 askeri araçtan oluşan konvoyu Haseke kırsalındaki Tel Tamir kasabasında durdurduğunu bildirmişti. Bu gelişme iki tara arasında gerginliğe neden olurken YPG’nin arabuluculuğu sonrası Rus güçlerin Ayn İsa kasabasına yöneldiği belirtilmişti.

Rusya Savunma Bakanlığı, yaptığı açıklamada, SOHR’un aktardığı bilgileri yalanlayarak, Rus devriyelerinin ABD güçleri tarafından taciz edilmediğini belirtti.

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.