Rusya ve Esed rejimi arasındaki gerilim artıyor: "Putin tarihten silinir"

Rusya ve Esed rejimi arasındaki gerilim artıyor: "Putin tarihten silinir"

Esed rejimine yakın isimler, Moskova ve Devlet Başkanı Vladimir Putin'i kişisel olarak eleştiren sert bir makale yayınladı.

Rusya ve Esed rejimi arasındaki gerilimin artığına dair bir gösterge olarak Esed rejimi, Moskova ve Devlet Başkanı Vladimir Putin'i kişisel olarak eleştiren sert bir makale yayınladı.

Son zamanlarda Rus medyasında Esed rejimine yönelik, ‘yolsuzluğun yayılmasından sorumlu olduğuna, durumu kontrol edememesine, Devlet Başkanı Beşar Esed’in popülaritesinin azaldığına ve Moskova için bir yük haline geldiğine’ dair sert eleştiriler yer almıştı.

Buna cevaben Suriyeli yetkililerin de Rusya’ya yönelik tepkileri arttı.

Esed rejimine bağlı Suriye Halk Meclisi'nin üyesi Halid el-Abud, Facebook sayfasında ‘Esed Putin’e kızarsa ne olur?’ başlıklı bir makale yayınladı. 

Söz konusu makalede, Esed'in ana müttefiki İran ve Hizbullah’a odaklanarak, Rusya’nın Suriye’ye girişinin ABD’lilerle yüzleşmede Esed rejimi ve Rusya’ya karşılıklı çıkar sağladığına ve Moskova'nın Esed rejiminin kurtarılmasında bir rol oynamadığına vurgu yapıldı.

Makalede daha dikkat çekici olan, Suriyeli Milletvekili Abud, ‘Esed kızarsa Kremlin Sarayı’ndaki halıyı Putin’in ayaklarının altından çekme gücü olduğunu’ ima ederek, Esed rejiminin Lazkiye dağları, Havran Ovası veya Suriye çöllerindeki büyük bir ateşte ‘işgalci bir güç sıfatıyla’ Putin’i boğabileceği konusunda uyardı.

Rusları tehdit eden birçok ifade barındıran makalenin sonunda ise, “Esed, Putin'in karşısında durmak isterse, Rusya Devlet Başkanı sadece Suriye’de bitmekle kalmaz, Rusya’nın dünyadaki gel gitleri biter ve Putin'in adı Rusya tarihinden sonsuza dek silinir!” ifadelerine yer verildi.

Uzmanlara göre makaledeki bu sert eleştiri tonu, Rus medyasında son günlerde yer alan haberlerin Şam'daki iktidar çevreleri arasında yarattığı memnuniyetsizliği yansıtıyor.

Uzmanlar, ‘Halk Meclisi’nden bir milletvekilinin bu tür açıklamaları en yüksek makamlardan yeşil ışık almadan yazamayacağına’ dikkati çekti.

Bu görüş, Suriye'nin eski Amman Büyükelçisi ve aynı zamanda eski bir askeri güvenlik görevlisi olan Behçet Süleyman’ın, ‘Moskova’nın, Esed rejiminin tek bir küresel komployla karşı karşıya kalmasından 54 ay sonra Suriye'ye müdahale etmesini’ kınaması gibi Esed rejiminde Rusya’ya karşı artan öfkeli yorumlarda onaylanmış oldu.

Moskova bu sinyalleri görmezden gelmesine ve resmi düzeyde bir tepki olmamasına rağmen, Rusya Dışişleri Bakanlığı'na yakın eski bir diplomat olan Rami eş-Şair’e göre Rusya’daki karar alma merkezi, bu gelişmeleri ‘Suriye'nin içinde bulunduğu tehlikeli bir aşamada siyasi farkındalık ve sorumluluk duygusundan çıkma’ olarak yorumladı.

twtcanli.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.