Rusya'da bir kişi Dağıstan Savaşına katıldığı gerekçesiyle tutuklandı

Rusya'da bir kişi Dağıstan Savaşına katıldığı gerekçesiyle tutuklandı

Rusya'nın kontrolündeki Kuzey Kafkasya'da yer alan Stavropol bölgesinde bir kişi 1999'daki Dağıstan Savaşı'na katıldığı gerekçesiyle tutuklandı.

Rusya'nın kontrolündeki Kuzey Kafkasya'da yer alan Stavropol bölgesinde bir kişi 1999'daki Dağıstan Savaşı'na katıldığı gerekçesiyle tutuklandı.

Kuzey Kafkasya bölgesinde yer alan Stavropol Kray sakini Bagauddin Kuvanayev, 1999'un Ağustos ayında Şamil Basayev ve Emir Hattab (Samir bin Salih es-Suveylim) önderliğinde Dağıstan'a yönelik gerçekleştirilen askeri harekata katıldığı iddiasıyla tutuklandı.

Rusya Federasyonu-Soruşturma Komitesi'nin basın servisinden verilen bilgiye göre Kuvanayev, "silahlı isyana katılma, kolluk kuvvetlerine mukavemet ve 1 askeri öldürmekle" suçlanıyor.

Dava dosyası, Kuzey Kafkasya Federal Bölgesi-Ana Soruşturma Komitesi'nde görülüyor.

Yürütülen soruşturmada yer alan iddialara göre Kuvanayev, 1999'un Temmuz ayında gönüllü olarak Çeçenistan'a geçerek silahlı gruplara katıldı ve "ağır yasa dışı suçlara" karıştı.

Kuvanayev, gerilla hareketi içerisinde özel görevler icra etmekle itham ediliyor.

Komitenin basın servisi ayrıca, Dağıstan'ın Botlikh ve Tsumada ilçelerinde yaşanan silahlı kalkışmaya katılanlardan 1999'dan 2020'ye kadar 80'den fazla kişinin yargılanıp 3 ila 19 yıl arasında hapis cezalarına çarptırıldığını bildirdi.

Basayev dahil 7 kişinin soruşturmaları ölümlerinden dolayı sona erdi. Söz konusu kalkışmayla ilgili dosyada halen 28 kişi aranıyor. 

Geçtiğimiz Mart ayında yine Stavropol Kray sakinlerinden Mavlimberdi Akbulatov, Tahir Begeldiyev ve Neriman Atepov, 1999 Dağıstan olaylarına katılımları nedeniyle 14'er yıl ağır hapis cezasına çarptırıldı.

1990 ve 2000'li yıllarda Çeçenistan'daki savaş sırasında Rus güçlerine yönelik eylemlerden dolayı yargılananlar arasında önceki dönem aflarından yararlananlar da bulunuyor.

Rusya'daki avukatlar ve insan hakları savunucuları, mahkemelere "militanlık" ithamıyla sevk edilenlerin ön soruşturmaları esnasında işkenceyle ifade verdiklerini söylediklerini belirtiyorlar. 

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.