Rusya'da ordu personelinin sayısını 170 bin asker artırılıyor

Rusya'da ordu personelinin sayısını 170 bin asker artırılıyor

Putin'in imzaladığı kararnameyle, Ukrayna savaşının devam ettiği bir ortamda aktif Rus askeri personelinin sayısı 1.32 milyona ulaştı.

Rusya'nın Ukrayna işgali 22. ayına girerken Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, orduya azami asker sayısını yaklaşık 170.000 kişi arttırma talimatı verdi.

Putin'in kararnamesi Cuma günü Kremlin tarafından yayınlandı ve hemen yürürlüğe girdi. Kararname silahlı kuvvetlerin gücünü 1.32 milyon hizmet personeline çıkarırken Rus askeri personelinin toplam sayısını da yaklaşık 2.2 milyona yükseltiyor.

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Silahlı kuvvetlerin tam zamanlı gücündeki artış, özel askeri operasyon ve NATO'nun devam eden genişlemesiyle bağlantılı olarak ülkemize yönelik artan tehditlerden kaynaklanmaktadır" denildi.

Bakanlık, bu emrin "zorunlu askerlikte önemli bir genişleme" anlamına gelmediğini ve artışın daha fazla gönüllünün askere alınmasıyla kademeli olarak gerçekleşeceğini söyledi.

Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı olan eski Rusya Devlet Başkanı Dmitry Medvedev Cuma günü yaptığı açıklamada 1 Ocak-1 Aralık 2023 tarihleri arasında 452.000'den fazla kişinin sözleşmeli olarak orduya alındığını söyledi.

Geçtiğimiz Aralık ayında Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, ülkenin "Rusya'nın güvenliğini sağlamaya yönelik görevlerin yerine getirilmesini garanti altına almak için" 1,5 milyonluk bir orduya ihtiyacı olduğunu açıklamıştı. Bakan ordunun bu büyüklüğe ne zaman ulaşacağı konusunda bir açıklama yapmamıştı.

Rusya, ordusunu güçlendirmek için askere alma, yedek askerleri seferber etme, gönüllü taburlar oluşturma ve daha fazla erkeği askere almak için kampanyalar yürütme gibi çeşitli girişimlerde bulundu.

Bazı medya raporları ve hak grupları Rus yetkililerin bazı mahkumlara bir dönem askerlik yapmaları karşılığında af teklif ettiğini de belirtiyor.

Rusya'da 18-27 yaş arası (1 Ocak 2024'ten itibaren 18-30 yaş arası) tüm erkekler bir yıl askerlik yapmak zorunda. Ancak çok sayıda kişi sağlık nedenleriyle ya da üniversite öğrencilerine tanınan teciller nedeniyle askere gitmekten kaçınıyor.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.