Rusya'dan İdlib'e operasyon sinyali: Süre doldu, silahlar çekilmedi

Rusya'dan İdlib'e operasyon sinyali: Süre doldu, silahlar çekilmedi

Söz konusu bölgede, 'aşırı' o olarak nitelendirilen gruplar ile ılımlı muhaliflerin birbirinden ayrılması konusunda anlaşılmıştı.

Rusya, Türkiye ile vardığı mutabakat çerçevesinde İdlib şehrinde silahlardan arındırılmış bir bölge oluşturulması için verilen sürenin dolmasına rağmen bu şartın yerine getirilmediği gerekçesiyle Suriyeli muhalifleri tehdit etti. 

Söz konusu bölgede, 'aşırı' o olarak nitelendirilen gruplar ile ılımlı muhaliflerin birbirinden ayrılması konusunda anlaşılmıştı. 

İran Devrim Muhafızları komutanı Ali Caferi, Esed rejiminin isteği üzerine Tahran’ın İdlib’e ve Halep’in kuzeybatı bölgelerine yerleştirilmek üzere “barış gücü” birlikleri gönderilebileceğini açıkladı. 

Muhaliflerin son kalesi

Suriyeli muhalif bir komutan yaptığı açıklamada İran’ın bu hamlesi hakkında şunları söyledi: “Tahran tarafından yapılan açıklamanın amacı Soçi mutabakatının etrafından dolanmaktır. Ne olursa olsun biz savaşmaya hazırız. Savunmamız kuvvetli olup, kuvvetlerimiz ön cephelerde hazırdır.”

Ulusal Özgürlük Cephesi’nin resmi sözcüsü Naci Mustafa da şu ifadeleri kullandı: “Rejim ve onların müttefikleri tarafından yapılan açıklamalar anlaşmanın geçici olduğunu göstermektedir. Daha şimdiden ateşkesi bozup bazı köyleri ve mevzilerimizi bombalamaları, ellerine fırsat geçer geçmez anlaşmayı yırtıp atacaklarına delalet etmektedir.”

Sözcü ayrıca, İdlib’de şu anda Rusların askeri bir varlığı olmadığını ancak rejimin kontrolü altındaki bölgelerde İranlı milislerin mevzilendiğini de sözlerine ekledi.

İdlibli gazeteci Hazem Dakil’e göre, Suriye rejimi daha önce kaybettiği noktaları geri almaya çalışmakta. 

Dakil ayrıca, Rus kuvvetlerin kente girmesine izin verilmediği için Rusya’nın muhalifleri İran güçlerini bölgeye göndermekle tehdit ettiğini de ekledi. 

İki gün önce Rus medyasında çıkan ve Suriye rejimi içindeki askeri kaynaklara dayandırılan haberlere göre, askerden arındırılmaması halinde güney İdlib’e yönelik geniş çaplı bir askeri harekatın hazırlıklarına devam edilmesi kararı alındı.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.