Rusya'dan NATO'ya nükleer silah uyarısı

Rusya'dan NATO'ya nükleer silah uyarısı

Rusya, NATO’nun Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler (INF) Anlaşması konusunda atacağı yeni adımlara anında yanıt verileceği uyarısında bulundu.

NATO üyesi ülkelerin savunma bakanlarının Brüksel'de yapacağı toplantı öncesinde konuşan Rusya’nın Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergei Ryabkov, “NATO’nun INF Anlaşması konusunda Rusya’ya yönelik atacağı adımlara aynı şekilde karşılık verilecektir.” diye konuştu.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, dün yaptığı açıklamada, Rusya'ya INF'ye yönelik yükümlülüklerini yerine getirmesi için 2 Ağustos'a kadar zaman tanındığını söylemişti.

Rusya'nın anlaşmaya uyma ihtimalinin her geçen gün zayıfladığını belirten Stoltenberg, "Rusya'nın anlaşmaya yönelik yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde NATO'nun atacağı adımları görüşeceğiz. Cevabımız savunma odaklı, ölçülü ve koordineli olacak." diye konuşmuştu.

INF Anlaşması, menzili 500 ile 5 bin 500 kilometre arasında olan ve karadan havaya ateşlenebilen orta menzilli bütün nükleer ve balistik füzelerin yasaklanmasını öngörüyor. Geçtiğimiz 1 Şubat tarihinde ABD orta menzilli nükleer kuvvetler anlaşmasından çekildiğini duyurmuştu.

ABD, Rusya'nın ürettiği 9M729 füzelerinin INF Anlaşmasını ihlal ettiğini, bu yüzden Moskova'nın elindeki stoku imha etmesi gerektiğini savunuyor. Önümüzdeki hafta NATO-Rusya toplantısında konu masaya yatırılacak.

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.