Rusya'nın Afrika'daki yeni hedefi Burkina Faso mu?

Rusya'nın Afrika'daki yeni hedefi Burkina Faso mu?

Rus paralı asker firması Wagner'in Batı Afrika'daki Burkina Faso'yu yeni hedef olarak belirlediği bildiriliyor.

Rusya son dönemde Afrika'daki faaliyetlerine hız vermiş durumda.

Son olarak Mali'deki darbeler sonrasında ülkeyi kendisi için bir merkez konumuna getiren Rusya'nın şimdi de Burkina Faso'yu hedefe oturttuğu belirtiliyor.

Foreign Policy'nin ABD'li iki istihbarat yetkilisine dayandırdığı habere göre, Rus lider Vladimir Putin ile bağlantılı paralı asker firması, Burkina Faso'da gücünü artırmaya çalışıyor.

Ocak ayında askeri darbenin yaşandığı ülkede cunta yönetiminin Wagner ve Rusya'dan destek isteyeceği kaydediliyor. Burkina Faso'daki cunta yönetimi, Mali'deki cuntanın Wagner ile iş birliği sonrasında maruz kaldığı dışlanma sürecinden endişe ettiği için süreci ağırdan alıyor. Ancak Wagner'in askeri desteğinin yanı sıra medya ve propaganda alanında da cunta yönetimine destek sağlama teklifleri, Burkina Faso cuntasını Wagner ile iş birliğini ciddi olarak değerlendirmeye itiyor.

Rusya'nın Mali'de etkinliğini artırması sonrası Fransa ülkeden çekilmek zorunda kalmış, bu süreç bölgede cihat yanlısı grupların etkisini artırmıştı.

Burkina Faso'daki cuntanın da kendi merkezi gücünü artırmak için Rusya ile iş birliğine gitmesi halinde, Batı'nın bölgedeki gücünün azalacağı ve ülkede cihat yanlısı grupların etkisinin artacağı düşünülüyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.