Sadr cephesinden şok iddia: İran, mezhep savaşı çıkarmak için Şii türbesine saldırdı

Sadr cephesinden şok iddia: İran, mezhep savaşı çıkarmak için Şii türbesine saldırdı

Mukteda es Sadr'ın partisinden üst düzey bir isim, 2006 yılında Şiilere ait bir türbenin bombalanmasında İran parmağı olduğunu öne sürdü.

Iraklı Şii lider Mukteda es Sadr'ın siyasi partisindeki üst düzey bir lider İran'ın 2006 yılında Samarra'daki el Askeri Camisini ve türbesini hedef alan patlamalarda parmağının olduğunu öne sürdü.

Milletvekili Avad el Avadi yerel bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada İranlı milislerin Irak'a sızdığını ve mezhepçi bir çatışmanın fitilini ateşlemek için bu saldırıyı gerçekleştirdiğini belirtti.

Bağdat'ın kuzeyindeki Samarra'da Şii inancının kutsal sayılan en önemli yerlerinden olan el Askeri'de meydana gelen patlamada ölen ya da yaralanan olmamıştı. Ancak bu patlama sonrası artan tansiyon bir mezhep gerilimine sebep olmuş, yıllarca süren olaylarda on binlerce insan yaşamını yitirmişti.

Saldırı sonrası Şii milis gruplar, özellikle Sadr'a bağlı Mehdi Ordusu ve İran destekli Bedr Tugayı Bağdat'ta Sünnilere saldırmış, Sünni gruplar da Şii bölgelerini hedef almıştı. El Askeri'ye düzenlenen saldırıyı üstlenen olmamış ancak ABD başkanı George Bush saldırının arkasında El Kaide'nin olduğunu öne sürmüştü.

Mukteda es Sadr'ın Suudi Arabistan ziyareti sonrası gelen bu açıklama, Irak'ta İran etkinliğini kırmak için gerçekleştirilen hamleler zincirinin son halkası olarak yorumlandı. Ziyaret sonrası Mukteda es Sadr Haşdi Şaabi'nin dağıtılması çağrısı yapmıştı.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.