Şahbaz Şerif kimdir?

Şahbaz Şerif kimdir?

Pakistan meclisi, muhalefet liderlerinden Şahbaz Şerif'i yeni başbakan olarak belirledi.

Pakistan meclisi, muhalefet liderlerinden Şahbaz Şerif'i yeni başbakan olarak belirledi.

Ülkenin eski başbakanlarından Navaz Şerif'in kardeşi Şahbaz Şerif, mecliste yapılan oylamada 174 oyla başbakan seçildi.

70 yaşındaki isim Pakistan Müslüman Ligi-Navaz (PML-N) partisine mensup.

PML-N'nin yanı sıra, Şerif'in en büyük diğer destekçisi ise Pakistan Halk Partisi oldu.

Güvensizlik oylamasıyla devrilen başbakan İmran Han'ın Tahrik-i İnsaf partisi ise oylamayı boykot etti.

Şahbaz Şerif kimdir?

1951 yılında Lahor'da doğan Şerif, bu şehirdeki 'Government College University'nin Edebiyat Fakültesi'nden mezun oldu.

Aile şirketinde çalışmaya başlayan ve bir iş adamı olarak yükselen Şerif, 1985 yılında Lahor Sanayi ve Ticaret Odası başkanlığına seçildi.

1988 yılında siyasete atılan Şerif, daha sonra PML-N'yi oluşturacak olan İslami Demokratik İttifak partisinden Puncab eyaleti parlamentosuna vekil olarak seçildi.

1993 yılında bir kez daha Puncab eyaleti meclisine seçildi. Burada muhalefet liderliğini yürüttü. 1997 yılında bir kez daha Puncab eyaleti parlamentosuna giren Şerif, bu kez eyaletin Başbakanı olarak seçilerek göreve başladı. 1999 yılındaki darbeye kadar bu görevde kaldı, darbenin ardından 2000 yılında aile üyeleriyle beraber Suudi Arabistan'a sürgün edildi. Suudi hanedanının Şerif ailesini ülkeye almak istediği belirtilmektedir.

Şerif, hakkında bazı cinayetlere dair davalar açılması sonrasında mahkemeye katılmak üzere Pakistan'a dönmeye çalışsa da, 2004 yılında tekrar Suudi Arabistan'a deport edildi. Şerif, 2007 yılında Pakistan Yüksek Mahkemesi tarafından verilen kararla ülkeye geri döndü. Hakkındaki hapis cezalarından kefalet ödenerek kurtuldu. Bu cezaları "siyasi" olarak niteledi.

2008 genel seçimlerine katılmasına söz konusu cinayet davaları sebebiyle izin verilmedi. Aynı yıl düzenlenen eyalet seçimlerinde tekrar Puncab eyalet meclisine seçildi ve eyaletin başbakanı oldu. 2009 yılında farklı mahkeme kararlarıyla karşı karşıya kaldı. İlk kararla görevinden alınırken, ardından tekrar göreve iade edildi.

2013 seçimlerinde aynı göreve tekrar gelen Şahbaz Şerif, aynı zamanda çeşitli dönemlerde PML-N liderliği yaptı.

Şerif, 2017 sonrasında abisi Navaz Şerif'in başbakanlığının sona ermesinin ardından PML-N'nin lideri olarak seçildi. Aynı zamanda başbakanlık için partisi adına yarışsa da, başbakanlık görevine gelemedi. Bir dönem, hakkında para aklama suçlamalarıyla cezalar verilse de, PML-N lideri olarak görevine devam etti.

Şahbaz Şerif, 11 Nisan 2022 günü Pakistan meclisi tarafından ülkenin yeni başbakanı olarak seçildi.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.