'Şartlı ateşkes' sonrası İdlib’de hava saldırıları durdu

'Şartlı ateşkes' sonrası İdlib’de hava saldırıları durdu

Suriye’de Esed rejiminin Rusya’nın desteğiyle 3 ay önce operasyon başlattığı rejim karşıtı grupların elinde kalan son kale İdlib’de koşullu ateşkesin yürürlüğe gireceğinin duyurulması sonrası bölgede hava saldırısının düzenlenmediği belirtiliyor.

Türkiye, Rusya ve İran, sivil kayıpların önlenmesi amacıyla 13. Suriye Garantörler Toplantısı kapsamında Kazakistan'da bir araya gelirken Esed rejimi, aylardır yoğun bombardımana tuttuğu İdlib kentinde 'şartlı ateşkes' ilan etti.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Esed rejiminin perşembe gecesi ilan ettiği ateşkesin ardından cuma gününün sakin geçtiğini ve bombardıman olmadığını bildirdi.

Rejime bağlı haber ajansı SANA'nın haberine göre, Esed rejimi, silahlı muhaliflerin ağır silahlarıyla birlikte İdlib bölgesi sınırlarından 20 kilometre çekilmeleri şartıyla, gece yarısından itibaren ateşkesi kabul etti. Muhalifler ateşkes ile ilgili herhangi bir açıklama yapmazken, Eylül 2018'de Soçi'de Rusya ile Türkiye arasındaki mutabakata bağlı olduklarını ve güçlerini zaten çektiklerini dile getirdi.

Kazakistan'da bulunan Türkiye destekli muhalif grupların temsilcileri ise, Esed rejiminin şartlı ateşkes önerisine, 'Sivillerin güvenliğini güvence altına alması' şartıyla "evet" dediklerini belirterek, ancak Esed rejiminin saldırması halinde cevap verme haklarını da saklı tuttuklarını bildirdi.

facebanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.