Şi’den Trump’a Tayvan uyarısı: "Savaşa yol açabilir"

Şi’den Trump’a Tayvan uyarısı: "Savaşa yol açabilir"

Çin Devlet Başkanı Şi Jinping, ABD Başkanı Donald Trump ile Pekin’de yaptığı görüşmede ticaret müzakerelerinde ilerleme sağlandığını belirtirken, Tayvan konusunda yaşanacak bir krizin iki ülkeyi çatışmaya sürükleyebileceği uyarısında bulundu.

Çin Devlet Başkanı Şi Jinping, ABD Başkanı Donald Trump ile Pekin’de başlayan iki günlük zirvede ticaret görüşmelerinde ilerleme kaydedildiğini söylerken, Tayvan konusunda yaşanacak anlaşmazlıkların iki ülke ilişkilerini “tehlikeli bir yola” sürükleyebileceği uyarısında bulundu.

Çin devlet medyasına göre Şi, Tayvan meselesinin ABD-Çin ilişkilerindeki en önemli konu olduğunu belirterek, konunun kötü yönetilmesi halinde tarafların “çatışmaya hatta savaşa sürüklenebileceğini” söyledi.

Pekin’deki Büyük Halk Salonu’nda düzenlenen resmi karşılama töreninde iki lider yaklaşık iki saat süren görüşmeler gerçekleştirdi.

Trump görüşmenin açılışında Şi’ye övgüde bulunarak, “Büyük bir lidersiniz. Bazı insanlar bunu söylememi sevmiyor ama yine de söylüyorum” dedi. ABD Başkanı ayrıca zirve için “Belki de şimdiye kadarki en büyük zirve” ifadelerini kullandı.

Çin Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasına göre taraflar, Güney Kore’de çarşamba günü yapılan ekonomik ve ticari müzakerelerde “dengeli ve olumlu sonuçlar” elde etti.

Görüşmelerin, geçen yıl varılan kırılgan ticaret ateşkesini korumayı ve gelecekteki ticaret ile yatırımları destekleyecek mekanizmalar oluşturmayı amaçladığı belirtildi. Zirvede İran, Ukrayna ve Kore Yarımadası’ndaki gelişmeler de ele alındı.

Tayvan konusu ise görüşmelerin en hassas başlıklarından biri oldu. Pekin yönetimi, ABD’nin Tayvan’a yönelik silah satışlarına sert şekilde karşı çıkarken, Trump yönetiminin onayını bekleyen 14 milyar dolarlık yeni silah paketinin geleceği belirsizliğini koruyor.

Tayvan hükümeti ise Çin’in askeri baskısının bölgesel güvenliği tehdit ettiğini savundu.

Tayvan kabine sözcüsü Michelle Lee, “Bölgesel barış ve istikrarın korunmasındaki en önemli unsur savunma kapasitesinin güçlendirilmesidir” dedi.

Trump’a ziyarette eşlik eden isimler arasında Elon Musk, Jensen Huang ve Tim Cook da yer aldı.

Trump, Çin’den ABD şirketlerine daha fazla pazar erişimi sağlamasını isteyeceğini belirtirken, Washington yönetimi Boeing uçakları, tarım ürünleri ve enerji ihracatını artırarak Çin ile olan ticaret açığını azaltmayı hedefliyor.

Buna karşılık Pekin, ABD’nin gelişmiş çip teknolojileri ve yarı iletken ekipmanlarına yönelik ihracat kısıtlamalarını gevşetmesini talep ediyor.

Analistler, Trump’ın İran savaşı nedeniyle içeride artan ekonomik baskı ve düşen kamuoyu desteğiyle zirveye “zayıflamış” bir pozisyonda geldiğini değerlendiriyor.

Kaynak: Mepa News, Ajanslar

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.