SIGAR raporu: Afganistan'da Kabil yönetimi, ordu mensuplarının çocuk istismarına göz yumuyor

SIGAR raporu: Afganistan'da Kabil yönetimi, ordu mensuplarının çocuk istismarına göz yumuyor

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın verilerine göre Kabil hükümeti Afganistan genelinde çocuklara sistematik cinsel istismarda bulunuyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın verilerine göre Kabil hükümeti Afganistan genelinde çocuklara sistematik cinsel istismarda bulunuyor.

Afganistan'ın Yeniden İnşası Genel Müfettişliği (SIGAR) tarafından yayınlanan 3 aylık raporda, ülkedeki cinsel istismar gerçeğine değinildi.

Nisan-Mayıs-Haziran ayları dönemini ele alan raporda, Kabil hükümetine bağlı ordu güçlerinin ülkenin tamamında çocuklara cinsel istismarda bulunduğu ifade edildi.

Çocukların "baça bazi" adı altında sistematik cinsel istismara maruz kaldığı ifade edilen raporun ilgili kısmında şu ifadeler yer aldı:

"Dışişleri Bakanlığı'na göre Afgan hükümetinin, hükümet merkezlerinde bir cinsel kölelik politikası veya düzeni ile (baça bazi) çocuk askerleri silah altına alma ve kullanma durumu bulunuyor. Dışişleri Bakanlığı hiçbir polisin baça bazi nedeniyle soruşturulmadığını, hiçbir asker veya polisin de çocuk askerlerin silah altına alınması ve kullanılmasına dair soruşturulmadığını ifade etti. Bu yerel yetkililerin, birçok polisin ve merkezden uzak yerlerdeki kontrol noktalarının komutanlarının, erkek çocukları baça bazi için kullandığını bilmesine rağmen devam etmekte. Afgan güvenlik kurumları, rapor dönemindeki birçok olaya rağmen, güvenlik güçlerinin çocuk askerleri silah altına aldığını veya kullandığını reddetti. Dışişleri'ne göre Afgan güvenlik güçleri her ilde erkek çocukları baça bazi için kullanmakta."

Raporda, hükümete bağlı okullarda da baça bazinin sürdürüldüğü ifade edildi.

Baça bazi ve çocuk istismarı

ABD destekli Kabil hükümeti güçleri arasında oldukça yaygın olan, yerel tabir ile "baça bazi" olarak bilinen "gelenek" bir tür pedofili olarak değerlendiriliyor. Kabil hükümeti güçleri arasında bu sözde "gelenek" oldukça yaygın olarak devam etmekte.

Bölgede halen büyük bir problem olarak görülen "baça bazi", yani küçük erkek çocukların dans ettirilmesine dayalı "gelenek" kendine yer buluyor. Bazı Kabil hükümeti komutanları, erkek çocukları cinsel köle olarak kullanıyor.

Taliban kontrolündeki bölgelerde söz konusu "geleneğin" yasak olduğu ve şiddetli bir şekilde cezalandırıldığı biliniyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.