Sırbistan'dan Kosova'ya işgal tehdidi

Sırbistan'dan Kosova'ya işgal tehdidi

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç Kosova'ya askeri saldırı düzenleme tehdidinde bulundu.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç Kosova'ya askeri saldırı düzenleme tehdidinde bulundu.

Vuçiç Kosova'daki Sırpların veya Kosova üzerinden geçen Sırbistan vatandaşlarının saldırıya uğraması durumunda NATO'ya müdahale için 24 saat müddet tanıyacaklarını, eğer NATO bu saldırıları durdurmazsa Sırbistan'ın Kosova'ya askeri saldırıda bulunacağını belirtti.

Vuçiç, Pink TV'ye yaptığı açıklamada "NATO Sekreteri Stoltenberg'e Sırp halkı tehlikedeyse NATO müdahalesi için 24 saat bekleyip eğer müdahale edip Sırplara yönelik saldırıları durdurmazlarsa Kosova'ya gireceğimizi söyledim. Kosova Sırbistan'dır. Kosova'ya şu an askeri olarak girmiyorsak bu Kosova'nın bağımsızlığını tanıdığımızdan değil Kumanova Anlaşması bizi Kosova'dan çekilmeye mecbur ettiğindendir. Fakat son günlerde Kosova Sırpları ve Kosova üzerinden geçen Sırbistan vatandaşları tehdit altına. Saldırı olursa anlaşma çiğnenmiş olur ve askeri müdahalede bulunuruz." dedi.

Vuçiç'in açıklamaları Sırbistan'ın 1998-1999 döneminde Kosova'da gerçekleştirdiği soykırıma atıflarla büyük tepki çekti.

Uzmanlar böyle bir savaşın gerçekleşmesi durumunda Sırbistan'ın Kosova'yı işgal edemeyeceğini, Kosovalıların eskisi gibi silahsız olmadığını belirtiyorlar. 

Kosova

Yüzlerce yıl Osmanlı Devleti'nin bir parçası olan ve bu dönemde halkının çoğunluğu İslam'a geçen Kosova 1912-1913 Balkan Savaşları'nda Sırplarca işgal edilmişti. Bu savaş ve işgalde 30 binden fazla Kosovalı Müslümanın Sırplarca katledildiği tahmin edilmektedir.

1913-1999 döneminde Sırp kontrolünde kalan Kosova'da Arnavut, Türk ve Boşnaklar Sırpların katliam ve baskıları altında yaşadılar. Kasım 1997'de başlayan Kosova Kurtuluş Savaşı'nda Sırpların Kosovalılara yönelik soykırıma girişmesiyle yaklaşık 15 bin Kosovalı sivil Sırplarca katledildi. Bu katliamlardan kaçan yaklaşık 900 bin Kosovalı mülteci oldu.

Sırbistan'a soykırım gerekçeli uluslararası bir bombardıman kampanyasına girişilmesinin de etkisiyle 9 Haziran 1999 Kumanova Anlaşması'yla Sırbistan Kosova'dan çekilmek zorunda kaldı. Güç boşluğundan istifade eden ABD stratejik önemdeki Kosova'ya yerleşerek burada Balkanları kontrol hedefli devasa bir ABD üssü inşa etti. 

2008'de Kosova bağımsızlığını ilan etti ama Sırbistan bu kararı tanımadı. 2021 itibariyle yaklaşık 1,8 milyon nüfuslu Kosova'da halkın %92'sinin Arnavut, %4'ünün Sırp, %4'ünün Boşnak, Türk ve diğer etnik gruplardan olduğu belirtilmektedir.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.