Sisi rejimi kadın siyasi mahkumları 24 saat boyunca gözetliyor

Sisi rejimi kadın siyasi mahkumları 24 saat boyunca gözetliyor

Mısır'da Sisi rejiminin cezaevlerinde kadın siyasi mahkumların sürekli olarak gözetim altında tutulduğu ve kendilerine hiçbir özel alan bırakılmadığı belirtildi.

Mısır'da darbeyle iş başına gelen Abdulfettah es Sisi yönetiminin siyasi gerekçelerle hapsettiği mahkumlara yönelik hak ihlalleri sürüyor.

Sisi rejimi özellikle önde gelen siyasi mahkumları, inşa ettiği yeni hapishanelere taşımış durumda.

Son on yılda inşa edilen yeni hapishanelere sevk edilen tutuklular arasında kadın siyasi mahkumlar da bulunuyor.

Eş Şehab İnsan Hakları Merkezi'ne göre, Mısır'ın Şarkiye ilinde bulunan 10 Ramazan Şehri bölgesindeki yeni hapishanelere son dönemde nakledilen bazı kadın siyasi mahkumlar, hapishane yönetiminin mahremiyet alanlarını ihlal ettiğini belirtti.

Kadın siyasi mahkumların Eş Şehab İnsan Hakları Merkezi'ne gönderdiği mektupta, "kadınların gün boyunca hapishane yönetimince gözetim altında tutulduğu, özel yaşamın gizliliğinin ihlal edildiği" ifadeleri yer aldı.

Kadın siyasi mahkumlar, gözetim politikalarına yönelik itirazlarını hapishane yönetimine sundu ancak yetkililer talimatların doğrudan Mısır İçişleri Bakanlığınca verildiğini bildirdi. Bu bilgilendirme mahkumların tepkisini topladı.

Talimatın Mısır İçişleri Bakanlığınca verilmesi kadın siyasi mahkumlar arasında korku ve endişeye neden oldu. Bunun ardından kadınlar, gözetimler sırasında kaydedilen görüntülerin kendilerine karşı kullanılabileceği endişesiyle tüm gün boyunca cezaevinde peçe de dahil olmak üzere tamamen tesettürlü bir şekilde yaşamaya başladılar.

Mektupta ayrıca, "Kadın tutuklular nöbetleşe uyuyor, böylece herhangi bir yerlerinin açılması durumunda birbirlerinin vücutlarını örtebiliyorlar" denildi.

"Duvarlara zincirlenip aç ve susuz bırakılıyorlar"

Sisi rejimi, son on yılda tutuklama kararı çıkarttığı siyasi mahkumlara yönelik hak ihlallerini sürdürüyor.

İnsan hakları gruplarına göre, özellikle önde gelen siyasi mahkumlar, 24 saat boyunca gözleri rahatsız edecek derecede parlak ışığa maruz bırakılıyor. Mahkumlar, hücrelerin duvarlarına zincirlenerek, günlerce aç ve susuz bırakılıyor.

Günün her saati kameralarla gözetim altında tutulan mahkumlar, bu durumdan şikayet ederek daha iyi şartlar talep etmeleri halinde elektrikle işkence görüyor.

Mısır'da 60 bine yakın siyasi mahkum bulunduğu düşünülüyor. Mısır İnsan Hakları Cephesi (EFHR), Mısır mahkemelerinin 9 ayda 20 bini aşkın insanı yargılamaksızın gözaltında tuttuğunu ve gözaltı sürelerini uzattığını açıklamıştı.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum