Siviller Musul'u terketmeye başladı

Siviller Musul'u terketmeye başladı

IŞİD'in karşı koymasına rağmen Musul halkı, şehri hedef alan Peşmerge ve Şii militan destekli Irak ordusu nedeniyle şehri terkediyor

Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliği'nin belirttiğine göre, 900'den fazla kişiden oluşan bir grup sivil Musul'u terkederek Suriye sınırını geçti.

Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliği sözcüsü, söz konusu grubun, Musul operasyonu başladığından beri şehirden kaçmayı başarabilen en büyük grup olduğunu ifade etti. 10 bine yakın IŞİD mensubunun bulunduğu düşünülen şehirde hala 1,5 milyondan fazla kişi var.

Sözcü, grubun şu anda Suriye'de bir mülteci kampında olduğunu ifade etti. Grup büyük olasılıkla Irak'ta güvenli bir bölgeye gönderilecek. Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliği, Musul'a yönelik saldırı sebebiyle 100 bin civarı kişinin şehirden kaçacağını ve 90 binine yer sağlamak için planlamalar yapıldığını belirtti.

 

Siviller işkenceye maruz kalıyor

Uluslararası Af Örgütü'nün bugün yayınlanan raporuna göre, IŞİD kontrolündeki bölgelerden kaçan binlerce sivil, Şii milisler ve Irak ordusunun işlediği savaş suçlarına maruz kalıyor. Bunların arasında işkence, keyfi tutuklama, ortadan kaybolma ve infaz gibi suçlar da var.

 

Rapor, IŞİD hâkimiyetindeki bölgelerden kaçan sivillerin yüz yüze kaldığı korkutucu muameleyi gözler önüne seriyor. 

Musul operasyonunun devam ettiği şu günlerde böylesi insan hakları ihlallerinin ortaya çıkması geleceğe yönelik korkuyu artırıyor.

'IŞİD Rakka'ya çekiliyor' iddiası

Sivillerin yanısıra IŞİD mensuplarının da Suriye'ye çekildiği iddia ediliyor. IŞİD militanlarının Rakka şehrine çekildiği belirtiliyor. "Irak'ta IŞİD'in mağlup edilmesi Suriye'de krize yeni bir boyut kazandıracak" yorumları yapılırken, Suriye rejimi ve Hizbullah, IŞİD'in Irak'tan Suriye'ye çekilmesi için ABD tarafından yol açıldığını iddia ediyor. ABD bu iddialar için "gülünç" demekle yetindi.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.